Kasparov ziet geen heil in verder spelen

AMSTERDAM, 26 okt. Toen de zesde matchpartij tussen Kasparov en Karpov woensdag was afgebroken, zei Ljubojevic dat de stelling zonder verder spelen remise zou worden gegeven. Gisteren schreef ik: 'Dat moet een grapje zijn geweest. De winstkansen van Kasparov zijn groot.' Nu, Kasparov dacht er anders over. Hij bood gisteren inderdaad zonder verder spelen remise aan, wat door Karpov werd aangenomen. De stand is nu 3,5-2,5 voor Kasparov. Toen ik gistermiddag de afgebroken stelling nog eens bekeek, kreeg ik al het onaangename vermoeden dat ik de bezorgers van de krant een inlegvel mee zou moeten geven waarop mijn optimistische kijk op de witte stelling genuanceerd en misschien zelfs geheel herroepen zou moeten worden. De partij was afgebroken in de volgende stelling: ..Dc7 en de zet die ik daarop gisteren voor wit had voorgesteld, 43. Db3, slaat nergens op, want zwart speelt 43... Dc1 en heeft zoveel tegendreigingen dat wit zeker niet beter staat. Als wit op winst wil blijven spelen kan hij beter 43. Db2 doen, maar ook dan heeft zwart na 43... Dc5 voldoende tegenspel. Kortom, wit doet er na 42... Dc7 het beste aan om meteen met 43. Dxc7 Txc7 44. Td8 naar remise af te wikkelen.

Misschien had ik nog een nabeeld op het netvlies van de stelling een paar zetten voor het afbreken, die wel heel gunstig voor Kasparov was. De laatste zetten waren geweest: 38. Tf3-c3 h6-h5 39. g2-g4 Kh7-h6 40. g4xh5 Kh6xh5 41. Tc3-c8 Lf8-g7. Als u deze zetten vanuit de diagramstelling terugspoelt, krijgt u de stelling na de 37ste zet van zwart. Er wordt gemeld dat de waarnemers in New York unaniem van mening waren dat wit met zijn haastige 38ste zet een goede winstkans had vergooid. In de Volkskrant van vanochtend geeft Ligterink aan wat Kasparov wel had moeten doen: 38. g2-g4! Dit verhindert zwarts reddingsactie 38... h5, die nu tot een fatale verzwakking van zijn pionnenstelling zou leiden. Wit dreigt na 38. g4 wel vernietigend 39. Tc3 gevolgd door 40. Tc8. Zwart kan bijna geen stuk verzetten. Hij kan proberen zich met 38... Td7 39. Ta3 Td8 40. Db6 Lg7 in de verdediging dubbel te vouwen, maar staat dan zo passief, dat wit alle kansen op winst heeft. (Ik heb nu wel geleerd om me voorzichtig uit te drukken.) Als het zo gegaan was, zou Kasparov een nieuw meesterstukje hebben geleverd.

Vanavond wordt de zevende partij gespeeld, tenzij een van de spelers uitstel vraagt. Er is ze stevig ingeprent dat ze dat de New Yorkers op vrijdagavond niet aan kunnen doen, dus voor een eventueel uitstel zouden wel heel zwaarwegende redenen moeten zijn.

    • Hans Ree