Familie gijzelaars Irak vraagt om bemiddelaar

DEN HAAG, 26 okt. Minister Van den Broek (buitenlandse zaken) ontvangt maandag op zijn departement ongeveer tweehonderd vrouwen en familieleden van Nederlanders die als gijzelaars in Koeweit en Irak verblijven. Zij komen een petitie aanbieden waarin de Nederlandse regering wordt opgeroepen alles in het werk te stellen om via een bemiddelaar alle Nederlanders uit beide landen weg te krijgen.

Het initiatief tot deze actie is uitgegaan van enkele vrouwen, behorend tot een groep vrouwen en kinderen die vorige maand uit Irak zijn teruggekeerd. Een van hen is de 27-jarige I. van Thiel-Koopmans uit Gemert, wier man, een contactlenzenspecialist, in een hotel te Bagdad verblijft.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat secretaris-generaal, dr. B. R. Bot een delegatie van de vrouwen zou ontvangen. Rond het middaguur werd duidelijk dat minister Van den Broek zelf de groep van ongeveer tweehonderd personen te woord zal staan.

De minister reageerde afgelopen woensdag afwijzend op een suggestie van familieleden om een onderhandelaar naar Irak te sturen. 'Dat zou erop kunnen uitlopen dat we erom moeten dobbelen wie weg mag en wie niet', aldus Van den Broek. De petitie die door enkele vrouwen was opgesteld, heeft de ronde gedaan onder een groot aantal betrokkenen in Nederland, maar niet iedereen heeft het stuk ondertekend.

In Koeweit verblijven nog vijf Nederlanders, in Irak 164. Daarbij zijn ook de 104 baggeraars geteld, die voor de firma's Volker Stevin en Boskalis werken aan het uitdiepen van een vaargeul in Irak. Dit werk loopt een dezer dagen af. Woordvoerder G. Anneveldt van beide bedrijven wilde vanmorgen niets kwijt over de onderhandelingen met de Irakese autoriteiten om de 104 terug te krijgen in Nederland: 'We willen de zaak rustig houden terwille van de veiligheid van onze mensen ter plaatse.'