Dreiging Ferrari

Ferrari heeft de FISA (Internationale Auto Sport Federatie) schriftelijk gevraagd 'gepaste maatregelen te nemen om de veiligheid van de coureurs in de toekomst te waarborgen.' De brief was ondertekend door de voorzitter van de raad van bestuur van Ferrari, Piero Fusaro. Een andere kopstuk van de legendarische renstal, Cesare Romiti, dreigde in een interview met Gazzetta dello Sport met terugtrekking van Ferrari uit de Formule I.

Aanleiding tot de dreigende woorden en de brief is het roekeloze optreden van Ayrton Senna tijdens de Grote Prijs van Japan op het circuit van Suzuka. De Braziliaan reed Alain Prost tien seconden na de start van de baan. De Fransman zag zijn laatste kans op de wereldtitel letterlijk in het stof van de zandbak opgaan. Senna pakte door zijn actie wel zijn tweede wereldkampioenschap.

'We willen geen deel uitmaken van een wereld waar regels met de voeten worden getreden. We investeren per slot van rekening geen kapitalen in materiaal en mensen om in de eerste de beste bocht door een waanzinnige afgeschoten te worden', meent Romiti, tweede man achter Gianni Agnelli.

Romiti is er zeker van dat Senna Prost opzettelijk van de weg heeft geschoven. Ferrari verlangt van Balestre, voorzitter van de FISA, drastische maatregelen. 'Om te voorkomen dat in de toekomst cowboy's als Senna ongehinderd hun gang kunnen gaan. Verbeten duels horen bij de Formule I, maar geen krankzinnige en risicivolle manoeuvres zoals Senna denkt zich te kunnen permitteren', aldus Romiti.