De Klerk: Nederland doet 'emotionele herontdekking'

JOHANNESBURG, 26 okt. President F. W. de Klerk is vandaag vol enthousiasme over zijn bezoek aan Nederland teruggekeerd in Zuid-Afrika. Naast de verbetering van de relatie tussen de twee landen op politiek gebied, is volgens De Klerk ook 'iets belangrijks gebeurd op emotioneel niveau'.

Volgens De Klerk heeft de Nederlandse bevolking een 'emotionele herontdekking' gedaan van de historische banden tussen de twee landen. 'Een nieuwe relatie is gevestigd tussen ons en een van onze belangrijkste stamlande', aldus De Klerk.

De Klerk zei verder dat hierdoor nieuwe mogelijkheden voor samenwerking zijn geopend. Nederland zou pleitbezorger voor de Zuidafrikaanse zaak kunnen worden in de Europese Gemeenschap. 'Nederland is misschien een klein land, maar het heeft veel invloed. Het staat bekend als een grote onder de kleintjes, omdat het een soort leidersrol op zich heeft genomen van de kleine landen. De minister-president en minister van buitenlandse zaken zijn al lang in functie en genieten respect in Europa', aldus De Klerk.

Op de vraag welke sancties het eerst zullen verdwijnen als de EG besluit ze in te trekken, antwoordde De Klerk dat hij niet naar Europa was gegaan met een 'boodschappenlijstje', maar dat hij 'de duidelijke indruk had dat wat de EG ook aan de sancties zal doen, de mensen in Nederland culturele banden met Zuid-Afrika willen vestigen'.

    • Allister Sparks