Conflict over zeggenschap Italiaanse chemiegigant

ROME, 26 okt. De problemen rondom de Italiaanse chemische holding Enimont zijn vergroot nu de president van Montedison, Raul Gardini, heeft gezegd dat hij onder de huidige voorwaarden niet wil kopen en ook niet wil verkopen, waardoor de impasse binnen het bedrijf blijft bestaan.

Enimont is vorig jaar opgezet als een joint venture tussen de staatsholding Eni en Montedison, die ieder veertig procent hebben. De twee partijen konden het niet eens worden over het beleid. Omdat het bedrijf hierdoor verlamd raakte, werd na een lange strijd besloten dat een van de twee partijen zijn aandeel zou verkopen aan de andere. Eni zou als eerste zijn aandelen aanbieden voor een bepaalde prijs, en dan zou Montedison kunnen besluiten voor dat bedrag Eni uit te kopen of zijn eigen aandeel te verkopen aan Eni.

Op een persconferentie gistermiddag zei Gardini dat het ontwerp-contract voor koop of verkoop dat Eni heeft opgesteld, onaanvaardbaar is. In het contract zijn een aantal richtlijnen opgenomen die de regering heeft opgesteld voor verkoop, maar Eni heeft daar volgens Gardini eigen beperkende clausules aan toegevoegd die veel verder gaan. Gardini had vooral kritiek op het Eni-voorstel om 51 procent van de aandelen in een trust-fonds onder te brengen. Dit beperkt de vrijheid van eventuele andere aandeelhouders.

Eni heeft de bezwaren van Montedison in een kort communique verworpen als 'voorwendsels' om geen besluit te nemen.

Een duidelijk geprikkelde Gardini suggereerde gisteren dat hij zal aansturen op een openlijke confrontatie met de Eni. Met de steun van bevriende aandeelhouders die aandelen Enimont op de markt hebben gekocht, beschikt Gardini over een absolute meerderheid.

'Het is duidelijk dat er besluiten moeten worden genomen, ' zei Gardini. 'Ik kan een echte nederlaag accepteren, maar ik kan niet accepteren dat ik niet de kans krijg om beleid te voeren. Laat ons toch werken. Enimont heeft besluiten en geld nodig.'

Hij heeft steeds gezegd dat hij Eni wil uitkopen, maar de laatste weken was daaraan getwijfeld. Medewerkers van Gardini suggereerden na afloop dat Montedison nu alleen nog maar vastbeslotener is geworden om het aandeel van Eni over te nemen.

    • Marc Leijendekker