Bush stuurt nieuwe troepen naar de Golf

WASHINGTON, 26 okt. De Verenigde Staten zullen extra troepen naar Saoedi-Arabie sturen, wellicht zelfs 100.000 man. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie, Cheney, gisteren gezegd na overleg met president Bush.

Binnen drie weken zal het huidige aantal van 210.000 stijgen tot 240.000 man. Gecombineerd met de 100.000 man niet-Amerikaanse troepen is dat voldoende om Saoedi-Arabie te verdedigen, maar voor de bevrijding van Koeweit is meer vereist volgens de plannenmakers van het Pentagon.

Volgens Cheney is er nooit 'een plafond vastgesteld voor de legering' van Amerikaanse troepen in Saoedi-Arabie. Cheney wil voldoende troepen hebben om 'alle mogelijkheden aan te kunnen'. Hij zei dat de Amerikaanse regering nog steeds streeft naar een vreedzame oplossing van de Golfcrisis maar dat Bush ook in de aanval moet kunnen gaan. De Iraakse leider, Saddam Hussein, heeft zeker 430.000 man troepen in het zuiden van Irak en in Koeweit.

De toeneming van het aantal Amerikaanse troepen betekent ook dat het luchtmachtscenario voor de aanval op Irak minder belangrijk wordt. Aanvankelijk kwamen er uit het Pentagon scenario's over luchtaanvallen die de commandostructuren in Irak zouden verlammen. Grondtroepen zouden een eventuele Iraakse tegenaanval moeten kunnen afslaan.

Naarmate het aantal troepen in Saoedi-Arabie groeit, wordt de rol van de landmacht belangrijker in de scenario's voor een conflict in de Golf. De landmacht heeft een sterke lobby in het Pentagon en het staat vast voor de politieke leiding in het Witte Huis en in het Pentagon dat de oorlog nooit in de lucht alleen kan worden gewonnen.

Er zullen vermoedelijk nog twee divisies van 40.000 man met 600 tanks komen uit Syrie en uit Egypte. Dat zou de totale multinationale strijdmacht brengen op 480.000, genoeg voor verovering van Koeweit maar niet voor een opmars door Irak. Rond de jaarwisseling is de nieuwe uitbreiding van het aantal Amerikaanse troepen pas voltooid.

Omdat het moreel onder de wachtende en zich vervelende troepen na verloop van tijd daalt, moet er worden gerouleerd. Er zijn plannen om alle troepen op halfjaarlijkse basis te af te lossen. Omdat de soldaten ook hun eigen uitrustingen meenemen, tot tanks toe, vergt een dergelijke roulatie heel wat organisatie en veel extra kosten.

CIA-directeur William Webster zei gisteren dat Irak grote voorraden militaire goederen heeft. Ook zou het eigen tekorten nog redelijk hebben kunnen aanvullen uit de depots van Koeweit. Hij zei dat de Amerikaanse regering er weinig vertrouwen in heeft dat het gebied rond Irak weer veilig zal worden zolang Saddam nog aan de macht is, tenzij er een regionale strijdmacht is opgesteld om hem in bedwang te houden, of tenzij hij van zijn wapens voor massavernietiging is ontdaan. Volgens Webster is er onder Iraakse militairen wel kritiek op Saddam. Toch zit hij nog steeds stevig in het zadel.