APPEL-PERENJAM MET ROZIJNEN

Ondanks het feit dat er in de winkels talloze soorten jam te koop zijn, is het gewoon leuk om zelfgemaakte jam op de ontbijttafel te kunnen zetten. Het is ook leuk om weg te geven samen met de (mooie) pot waar de jam in zit.

Maak de potten en de deksels goed schoon met heet sodawater, spoel ze om met heet water en laat ze op een (uiteraard) schone theedoek omgekeerd uitlekken. De ongeopende jam is ca. 2 maanden houdbaar, geopende potten zijn in de koelkast nog ca. 1 week houdbaar.

Voor 3-4 potten van 450 gram:

500 gram moesappels

500 gram stevige peren

100 gram rozijnen

1 kg geleisuiker

Schil de appels en de peren, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe de appel en de peer samen met de rozijnen in een wijde pan en schenk er 11/2 dl water bij. Breng de vruchten aan de kook en laat ze afgedekt ca. 15 minuten zachtjes koken, de appel is dan tot moes gekookt.

Roer vervolgens de geleisuiker erdoor en laat deze al roerende oplossen. Breng het geheel aan de kook en laat het zonder deksel 4 minuten flink borrelen. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel ca. 10 minuten afkoelen.

Schenk de jam in de schoongemaakte potten en sluit deze af. Zet de potten ondersteboven en laat de jam zo afkoelen. Schrijf de soort jam en de bereidingsdatum op etiketten en plak deze op de potten.

    • Irene van Blommestein