Als een baviaan in een TNO-laboratorium

Stel, u bent zo langzamerhand uitgekeken op Nederland en u denkt er daarom over zich te vestigen in Marbella, waar dichters en oliesjeiks naar verluidt zij aan zij wonen. Geen zorgen: in dat geval zijn er ondernemingen die alles in orde maken voor een verhuizing naar de Spaanse badplaats. Niet alleen kopen zij desgewenst een villa of townhouse aan, maar ook garanderen ze een 'veilige procedure' om de zaken juridisch en fiscaal prettig te regelen. Bovendien verstrekken ze informatie over personeel, ziekenhuizen en golfcourses.

Meer nieuws over deze urbanisaties is te vinden op Novum 90 in Utrecht, een beurs die zich richt op mensen met 'een individuele stijl'. Voor hen, zo suggereren de huizenverkopers en andere standhouders, wordt het leven steeds makkelijker en dus aangenamer. Om dat te ondervinden is het niet per se nodig domicilie te kiezen aan de Costa del Sol. Thuisblijvers kunnen zich in verre streken wanen met verplaatsbare sauna's en bubbelbaden (type Hot Spring Portable Spa), die op elke gewenste plek hun eigenaars ten dienste staan. 'U hoeft de stekker maar in het stopcontact te steken', meldt de vertegenwoordiger op de beurs. Even verder dragen Bang en Olufsen er het hunne toe bij de mens te behagen: 'U drukt in de slaapkamer een toets in en de CD-speler in de woonkamer stuurt de gewenste muziek naar de luidspreker tegenover uw bed.' En dan zijn er nog, zo blijkt bij het Innovatiecentrum voor Uitvindingen op Novum 90, tal van minder opvallende artikelen waarmee het individu zijn voordeel kan doen. Bij voorbeeld het anticonceptie-alarm, dat duidelijk doch discreet aangeeft wanneer het tijd is de pil te nemen.

Maar deze noviteiten zijn niet maatgevend voor de teneur van het gebodene. De beurs toont veeleer aan dat de nieuwe exclusieve lifestyles veel van ontwerpers en zeker ook hun klanten vergen. Zo moet volgens de catalogus iemand die uit is op een interieur van klasse en allure (en wie is dat niet vandaag de dag) 'kennis van zaken' paren aan 'een goed overzicht van wat er op dit moment aan nouveautes wordt aangeboden'. Pas dan is, aldus de auteur, een geraffineerde mix mogelijk van progressieve, klassieke en orientaalse stijlen. Kennis van zaken is al evenzeer een vereiste in de keukensector, waar de 'programma's van de jaren negentig' voorzien in heel verschillende kookzones, al dan niet uitgerust met remote control. Niet anders is de situatie in de wereld van het eigentijdse bed: wie op de hoogte wil blijven, maakt in de teststudio van de specialist kennis met de nieuwste slaapsystemen die, als het goed is, de nodige leefruimte bieden om te ontbijten, te lezen of tv te kijken.

Zelfs aan de aanschaf van een open haard gaat de nodige studie vooraf. Allereerst moet er een concept zijn, dat de voorwaarden schept om in een later stadium de ruimte rond de warmtebron verantwoord te kunnen 'invullen'. Zo ook dienen stijlbewuste mensen bij de koop van een auto omzichtigheid te betrachten omdat, naar wordt opgemerkt, de amusementswaarde van het voertuig zeker zo belangrijk is als de prestaties op de weg. Auto's worden te duur om ze simpelweg als transportmiddel te beschouwen, aldus de catalogus.

Voor buitenstaanders duistere redeneringen als deze vormen de neerslag van een levenshouding die, om in de taal van Novum te spreken, inspeelt op voortdurend veranderende trends. Daarvoor is een lenigheid van geest gewenst die niet iedere consument in voldoende mate bezit. Vooral op het terrein van beeld- en geluidsapparatuur gaan de ontwikkelingen zo snel, dat menigeen ze niet meer kan bijbenen. Vandaar dat het onlangs kwam tot oprichting van Clublease: een organisatie die 'mensen met een wat hoger inkomen' terzijde wil staan door hen, leert de Jaarbeurstentoonstelling, op dit vlak steeds het nieuwste en beste te bieden.

'Stijlvolle zwarte wagens met een goudkleurige naamopdruk' rijden bij de klanten voor, belooft het bedrijf. Een vergelijkbare vorm van hulpverlening ontbreekt in andere sectoren, zodat velen waarschijnlijk allang het spoor bijster zijn geraakt. Misschien is het dan ook niet helemaal toeval dat de beurs ruim aandacht besteedt aan stress en ander ongemak, dat onder meer aan bod komt in twee nieuwe tijdschriften over gezondheid. De artikelen daarin bieden vooralsnog geen remedie tegen de niet te bevredigen begeerte, die wordt gewekt door de uitstalling van juweliers. Het probleem verscherpt zich nog doordat kostbare sieraden zijn gecombineerd met alledaagse artikelen (gouden kettingen liggen naast aardappelen of uien, een armband van 38.380 gulden is gedrapeerd over een afgedankte leest), waardoor de indruk ontstaat dat alles voor iedereen te koop is. Elders op de beurs draagt men dezelfde gedachte uit: wie meetelt in de wereld van Novum betimmert zijn huis met mahonie, slaapt op een verstelbaar tweepersoons softsided waterbed en drinkt uit mondgeblazen kelkglazen.

Degenen die zo ver nog niet zijn, kunnen in Utrecht hun onlustgevoelens elimineren met behulp van de technologie van MC2, 'een veilige manier om de hersenen naar een stadium van diepe ontspanning te begeleiden.' Samen met drie anderen word ik uitgerust met een donkere bril en koptelefoon, die kalmerend geluid produceren in dezelfde frequentie als de hersengolven. Zo bereiken we, als ik het goed heb begrepen, het Theta-stadium waar dromen en creativiteit vrij spel hebben. Door draden verbonden met een stereo-adapter voel ik me aanvankelijk als een baviaan in een TNO-laboratorium, maar geleidelijk aan maakt zich een vredige stemming van mij meester. Na een kwartier meng ik me, blij van zin en positief geladen, tussen de bezoekers van een van de modeshows. Bevallige mannequins trippelen rond in stads-bermuda's en glanzende lingerie, mannen paraderen in kleurrijke speelpakjes en ten slotte gaan ze met z'n allen op weg naar het bal. Met lichte tred probeer ik hen te volgen is het leven soms niet feestelijk en vol verrassingen?

    • Paul Hellmann
    • het Uitstapje