Alom lof voor ingrijpende sanering

ROTTERDAM, 26 okt. Eindelijk duidelijkheid, eindelijk doortastend ingrijpen: financiele analisten in Londen en Amsterdam waren vanochtend bijna eensgezind in hun lof voor Philips-president Timmer en de ingrijpende sanering van het concern die hij gisteren heeft aangekondigd. Enige voorzichtigheid ten aanzien van Philips lijkt nog geboden, aldus de meest gangbare opvatting, maar er is licht aan het eind van de tunnel.

De handelaren op de beursvloer in Amsterdam waren nog niet zo optimistisch. In de loop van de ochtend verloor het Philipsaandeel wederom. De koers zakte van 20,20 gulden naar 20 gulden. In New York verloor het aandeel 50 dollarcent en eindigde op $11,75 dollar. In oktober vorig jaar moest voor een Philipsaandeel nog 50 gulden worden neergeteld.

In de afgelopen maanden waren de analisten in twee kampen verdeeld. Een groep vond het eerste optreden van Timmer zeer overtuigend. Men was met name onder de indruk van de snelheid waarmee de reorganisaties in componentendivisie en de computerafdeling, waarbij in totaal 8.900 mensen werden ontslagen, gestalte kregen.

Een andere groep vond de reorganisatie van de computer- en componentendivisies volslagen onvoldoende. Het probleem zat niet alleen in de divisies, zo reageerde men, het gehele concern was te burokratisch. Bovendien was er in verhouding tot de financiele prestaties van het bedrijf veel te veel personeel.

De sceptici werden gisteren op hun wenken bediend. Timmer trok zelf de vergelijking met de arbeidsproduktiviteit van de concurrenten en constateerde dat er veel overbodige activiteiten plaatsvinden bij Philips.

P. Schouten, analist bij Pierson Heldring en Pierson in Amsterdam toonde zich redelijk optimistisch. Het tempo waarmee Timmer te werk gaat, de steun die het concern krijgt van de bonden bij gedwongen ontslagen en het feit dat managers verplicht worden orde op zaken te stellen in hun eigen afdeling maken dat de operatie kans van slagen heeft, vindt hij.

De enorme schuldenlast van het concern en de tijdelijke, selectieve investeringsstop vonden de meeste analisten niet desastreus. Het totale vermogen van de onderneming bestaat nu voor 69,9 procent uit vreemd vermogen, in vergelijking met 64,9 procent een jaar eerder. In het derde kwartaal ging de bedrijfswinst bijna volledig verloren aan de rentelast, die op 495 miljoen gulden kwam.

'Het bedrijf heeft een enorme cash-flow en de ontslagen zullen een miljarden-besparing opleveren', aldus een van hen.