Zuid-Afrika: bezoek is doorbraak

JOHANNESBURG, 25 okt. F. W. slaan bres in Nederland staat vandaag in grote letters op de voorpagina van het dagblad Beeld. Het is de grootste krant van Zuid-Afrika en de kop staat boven een verhaal dat naar aanleiding van het bezoek van De Klerk een belangrijke 'wind van verandering' meent te constateren in Den Haag. Zuid-Afrika's meest onverzoenlijke criticus zou op het punt staan een vriend te worden.

'Tasbare steun en aanmoediging sal spruit uit President F. W. de Klerk se suksesvolle besoek aan Nederland', zo voorspelt het artikel. Het stuk is typerend voor de manier waarop de Zuidafrikaanse pers verslag heeft gedaan van het tweedaagse bezoek van De Klerk. Het is behandeld als belangrijk nieuws, te vergelijken met het bezoek van De Klerk aan Washington en Londen eerder dit jaar, en kreeg veel meer aandacht dan zijn reizen naar Duitsland en Frankrijk.

De Nederlandse kritiek op de apartheid heeft de Afrikaners altijd dwarsgezeten en sterke emoties opgeroepen, alsof het om een broedertwist ging. De Afrikaners deden alsof ze de kritiek negeerden en Nederland konden afdoen als een landje zonder veel invloed, maar het was duidelijk dat de Nederlandse afkeuring, vooral die van de Nederlandse kerken, gemeen pijn deed.

Nu is het omgekeerde het geval. De reis van De Klerk naar Nederland wordt gezien als een zeer belangrijke diplomatieke doorbraak. Niet alleen betekent het bezoek herstel van de breuk met een van de 'stamlande' van Zuid-Afrika, maar ook is Nederland plotseling een potentiele bondgenoot binnen de Europese Gemeenschap, die ervoor kan zorgen dat de EG-sancties worden opgeheven.

De Klerk heeft volgens Beeld in Nederlandse regeringskringen de indruk gemaakt van een beschaafde integere politicus 'met wie 'n ver pad gestap kan word'.

    • Allister Sparks