VS stemmen opnieuw tegen Israel in V-raad

NEW YORK, 25 okt. De Verenigde Staten hebben gisteren in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor een resolutie gestemd die het gedrag van Israel betreurt, nadat Israels premier Yitzhak Shamir een persoonlijke brief van president George Bush had genegeerd.

De brief was een laatste poging van Bush om Israel te overreden mee te werken aan een VN-onderzoek naar de confrontatie in Jeruzalem op 8 oktober, waarbij 21 Palestijnen werden doodgeschoten door de Israelische veiligheidsdienst.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de VS tegen Israel stemmen. Eerder deze maand steunden ze een resolutie waarin het Israelische optreden werd veroordeeld en het sturen van een VN-missie naar Israel werd verlangd.

'De verliezer is Israel naar mijn mening', zei de Britse ambassadeur en tijdelijk voorzitter van de Raad, Sir David Hannay, na de stemming waarin de resolutie unaniem werd aangenomen. 'Want we krijgen nu een rapport van de secretaris-generaal (Perez de Cuellar) waarin de stem van Israel niet wordt gehoord.' Dat rapport, dat vermoedelijk ook enkele aanbevelingen zal bevatten, wordt aanstaande dinsdag ingeleverd. De Verenigde Staten zullen vandaag al een nieuwe resolutie ter tafel brengen, in de hoop de aandacht weer op Irak en de invasie van Koeweit te vestigen.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Thomas Pickering, beende na de stemming met gestrekte pas de zaal uit en gaf geen commentaar. De doorslag voor de Amerikaanse houding gaf vermoedelijk de ijzige reactie van Shamir op het pleidooi van de VS.

De resolutie is weinig meer dan een herhaling van wat in de voorgaande uitspraak werd gezegd. Maar de stemming betekent een nieuw dieptepunt in de relatie tussen de regering-Bush en Israel, en bij de bespreking van het rapport in de Veiligheidsraad, misschien volgende week al, zal blijken welke gevolgen dat heeft.

De PLO en de Arabische landen zullen druk blijven uitoefenen om de aandacht op het Palestijnse probleem gevestigd te houden. Zij willen dat de VN sancties tegen Israel uitvaardigen. De PLO-waarnemer bij de VN zei over de uitslag van gisteren: 'Wij hopen dat deze duidelijke signalen stuurt dat de Veiligheidsraad de middelen zal gebruiken om resoluties kracht bij te zetten.'

De Veiligheidsraad heeft al sinds 25 september, een maand geleden, niet meer over die invasie gesproken, zoals ambassadeur Jonathan Bein van Israel opmerkte. 'De monumentale pogingen om de verwoesting door Saddam Hussein te weer te staan zijn met gillende banden tot stilstand gekomen. Stilte heerst nu in de zalen van de Veiligheidsraad.'

De afgelopen drie dagen hebben Palestijnen zes aanvallen uitgevoerd op Israelische burgers, met messen, een moker en een bijl. 'Het feit dat de Veiligheidsraad in dit late stadium het nog steeds gepast vindt om Israel te veroordelen, is een nieuw bewijs voor de PLO dat misdaad wel degelijk loont, ' zei Bein, die 35 minuten lang de Raad toesprak.

    • Michiel Bicker Caarten