Van den Broek wijst missie naar Irak af

DEN HAAG, 25 okt. Minister Van den Broek (buitenlandse zaken) heeft afwijzend gereageerd op de suggestie van familieleden van Nederlandse gijzelaars in Koeweit en Irak een onderhandelaar naar Bagdad te sturen die zou moeten proberen de Nederlanders vrij te krijgen. 'Dat zou er op kunnen uitlopen dat we er om moeten dobbelen wie weg mag en wie niet', aldus Van den Broek. 'Voor de mensen die mogen gaan zou het prachtig zijn, maar voor de achterblijvers zou het er alleen maar erger op worden.'

Onder de vijf in Koeweit en 164 in Irak verblijvende Nederlanders zijn handtekeningen verzameld voor een petitie aan Buitenlandse Zaken om een bemiddelaar aan te wijzen. Dit blijkt uit een gesprek tussen NOS-radio en de uit Koeweit gevluchte Nederlander Pieter van Tiel. De petitie had vanmorgen het ministerie nog niet bereikt.

Familieleden van gijzelaars hebben als mogelijke bemiddelaars genoemd de oud-ministers van buitenlandse zaken Luns en Van der Stoel. Ook de namen van prins Bernhard en de voetballers Gullit en Van Basten zijn genoemd.

Het idee is opgekomen nadat uit andere landen bemiddelaars naar Bagdad waren gestuurd, zoals de Britse oud-premier Heath. Irak heeft daarop echter slechts 32 voornamelijk zieke en hulpbehoevende Britten laten gaan. Verder mogen 14 Amerikanen, 25 Portugezen en alle 327 Fransen het land verlaten.

Volgens een woordvoerder blijft minister Van den Broek bij zijn standpunt dat men niet op deze manier moet meewerken aan de propagandamachine van Saddam Hussein. 'De prijs zal steeds hoger worden die Saddam Hussein stelt. Ambassadeurs zullen niet meer worden ontvangen, men wil alleen nog met regeringen praten.' De zaak van de gijzelaars is naar zijn mening niet gediend met dit 'gokken met mensen'.

Pag.3: Vervolg