Sovjet-gezant zoekt weer naar vreedzame oplossing Golfcrisis

KAIRO/PARIJS, 25 okt. De speciale afgezant van Sovjet-president Michail Gorbatsjov voor de Golfcrisis, Jevgeni Primakov, is gisteren begonnen aan een nieuwe reis door het Midden-Oosten in de hoop een vreedzame oplossing voor de crisis te kunnen bewerkstelligen.

Na een onderhoud met een hoge medewerker van de Egyptische president Hosni Mubarak vloog Primakov vandaag door naar Damascus. Primakov, die later ook nog met Mubarak zelf zal overleggen, onderstreepte dat een militaire uitbarsting in de Golf een ramp zou betekenen. 'We moeten een vreedzame oplossing vinden', zei hij. Ook eerder deze maand was Primakov al in het Midden-Oosten.

Irak heeft intussen zo'n 500.000 man samengetrokken bij de zuidelijke stad Basra en in Koeweit. Dit heeft een hoge Saoedische functionaris, die anoniem wilde blijven, gezegd tegenover de New York Times. Het Amerikaanse Ministerie van defensie had eind september gemeld dat er ruim 400.000 man in Koeweit en omgeving zaten. De afgelopen week zijn er echter onbevestigde meldingen geweest van een terugtrekking van Iraakse militairen uit het zuiden van Koeweit.

De Saoedische functionaris zei dat zijn land verder over inlichtingen beschikt dat Noord-Korea wapens wil gaan leveren aan Irak. Ook meldde de functionaris dat de Iraakse troepen assistentie krijgen van gewapende Palestijnen, onder wie de terroristische voorman Abu Abbas.

Bronnen in Dubai melden intussen dat door de internationale blokkade tegen Irak de Iraakse luchtmacht een tekort heeft aan een chemische stof die aan de brandstof van vliegtuigen moet worden toegevoegd om te voorkomen dat deze in de lucht bevriest.

De Franse president, Francois Mitterrand, heeft onlangs gezegd dat hij verwacht dat het binnenkort tot een oorlog zou komen in de Golf. Volgens het Franse blad Le Canard Enchaine hield Mitterrand rekening met het uitbreken van de strijd tussen 25 oktober en 6 november, de dag dat er in de VS verkiezingen worden gehouden. Mitterrand maakte zijn opmerkingen overigens voor Irak besloot om de Franse gijzelaars vrij te laten. De International Herald Tribune meldt vandaag dat Mitterrand er ook mee zou hebben ingestemd om de Franse troepen eventueel onder Amerikaans gezag te plaatsen.

Over het vertrek van de circa 300 Franse gijzelaars uit Irak bestaat nog steeds onduidelijkheid. Er wordt rekening gehouden met hun vertrek op zaterdag. Wel kwamen er gisteren 25 Portugezen uit Irak vrij. (Reuter, AFP)