's Werelds beste liet zich niet zien

ROTTERDAM, 25 okt. Meer dan wereldkampioen boksen in het zwaargewicht is James Buster Douglas de man die Mike Tyson versloeg. Of dat zijn enige heldendaad blijft of dat hij zal uitgroeien tot een werkelijk regerende kampioen zal vanavond blijken. In Las Vegas verdedigt Douglas voor het eerst, sinds hij in februari Tyson als mythe ontmaskerde, zijn titel. Evander Holyfield is de uitdager, unaniem door de grote drie boksorganisaties aangewezen en goed voor een gage van acht miljoen dollar, een derde van het bedrag dat Douglas verdient.

James Buster Douglas heeft zich na de sensationele overwinning in Tokio op Tyson geruime tijd laten meedeinen op het succes. Pas vier maanden na zijn knock-outzege liet hij zich weer in trainingsruimten zien. De oorspronkelijk voor 20 september vastgestelde partij tegen Holyfield heeft hij een maand laten opschuiven, omdat hij niet klaar was met zijn voorbereiding. Zijn manager knokte zich ondertussen door een reeks van processen.

Die volgden op problemen, die ontstonden toen Douglas in Tokio won, terwijl alle plannen waren afgestemd op een volgende partij van Tyson. Met name wedstrijdmakelaar Don King ontstak in woede en betichtte een ieder die er maar enigszins voor in aanmerking kwam van frauduleuze handelingen. King was uitgegaan van een zeventig miljoen dollar-partij in juni tussen Tyson en Holyfield, maar werd niet eens meer geraadpleegd nadat Douglas de jonge woesteling in de tiende ronde uitschakelde. King pretendeerde ook Douglas gecontracteerd te hebben, hetgeen diens manager Johnson ontkende. Toch heeft het Casino, dat nu de partij om de titel binnen heeft, vier miljoen aan King moeten betalen om hem rustig te houden. Ook Donald Trump is met twee miljoen uitgekocht. Hij had een afspraak met King dat er een revanche tussen Douglas en Tyson zou komen en dat hij die partij in Atlantic City zou organiseren. Maar King had geen vat meer op Douglas doordat Johnson zijn eigen gang ging.

Uitgaven

Het organiserende Wynn's Mirage Hotel in Las Vegas moet rekenen op uitgaven ter grootte van 44 miljoen dollar. Aan de inkomstenkant lijkt pas 36 miljoen vast te staan. Het grootste deel komt uit betaal-tv: zestien miljoen. Bezoekers in het hotel betalen tussen de tweehonderd en duizend dollar voor hun entreebewijs. Ook al zijn de eindcijfers negatief, het hotelmanagement gaat uit van winst. 'Sinds februari zijn we dagelijks op radio en televisie en in de kranten genoemd. Daardoor hebben we veel meer bezoekers getrokken dan anders en de publiciteit werkt nog lange tijd door', aldus een woordvoerder.

Zo onzeker als het financiele gewin van de titelstrijd is, zo ongewis is het of Douglas in goede vorm verkeert. 'Nog zijn er mensen die aan me twijfelen en dan voornamelijk omdat Tyson niet gemotiveerd zou zijn geweest voor de wedstrijd in Tokio. Maar, dat was niet mijn zaak. Ik was er klaar voor en dat ben ik ook nu', zegt hij zelf.

De elf jaar oudere George Foreman (41) die zich nog altijd schaart in het rijtje toekomstige kampioensgegadigden, heeft Douglas' gebrek aan activiteit van de laatste maanden veroordeeld. 'Als je de beste bokser van de wereld bent en niemand ziet je, dan doe je het fout. Douglas deed niets en werd veel te zwaar'. Foreman is een van de belanghebbenden in de gang van zaken na de partij. Tyson is dat eveneens. Hij zal, zo zijn alle managers het eens, moeten wachten tot september 1991 alvorens hij weer aan bod komt.

Holyfield kan morgen de grote winnaar zijn. In het nadeel van de 28-jarige bokser spreekt dat hij een gekweekte zwaargewicht is, een bokser die eigenlijk van nature te licht is voor de koningsklasse. In zijn voordeel is zijn erelijst zonder nederlagen nadat hij in 1984 als winnaar van het brons bij de Olympische Spelen in Los Angeles besloot professional te worden.

    • Theo Reitsma