Real Madrid speelt met Happels Tirol

ROTTERDAM, 25 okt. Real Madrid heeft in het eerste duel van de tweede ronde voor het Europa Cup I-toernooi op ongekende wijze uitgehaald. Tegen FC Tirol won de ploeg van de omstreden trainer Toshack met 9-1. Hugo Sanchez scoorde vier keer, Butragueno nam drie doelpunten voor zijn rekening. De formatie van coach Happel had voor ruim 25.000 toeschouwers geen schijn van kans.

Het was de hoogste score van Real in een internationaal toernooi sinds 37 jaar. Twee keer eerder scoorde de ploeg acht keer, in 1957 tegen Sevilla (8-0), in 1969 tegen Nicosia (8-0). Overigens had Real in zijn laatste twee competitieduels geen treffers geproduceerd.

In hetzelfde toernooi speelde Napoli tegen Spartak Moskou naar zijn mogelijkheden. En die zijn bij de landskampioen van Italie momenteel beperkt. Met Maradona, maar zonder aanvaller Careca, slaagde de ploeg er niet in een kans te benutten. Uit counters was Spartak minstens zo gevaarlijk.

Rode Ster Belgrado won met bijna ideale cijfers van Glasgow Rangers. In Belgrado werd het 3-0. De Joegoslaven hadden een ideale start. Al na acht minuten leidden ze met 1-0, nadat Brown in eigen doel schoot. De misser van Brown, ingezet omdat de Sovjet-international Koeznetsov niet fit en niet speelgerechtigd was, had grote gevolgen. De Schotse ploeg kwam zwaar in de verdrukking. In de 65e minuut werd het 2-0 door Prosinecki.

De international, spelend ondanks een knieblessure, scoorde uit een vrije trap. Aanvaller Pancev maakte in de 74ste minuut het derde doelpunt voor Rode Ster. Bij Rangers speelde de Nederlander Huistra. In de 78ste minuut werd hij vervangen door McCoist.

Bekerwinnaars

Montpellier deklaseerde in het Europa Cup II-toernooi Steaua Boekarest met 5-0. Het doelpuntenfestival ging gepaard met een kaartenfestijn. De Portugese arbiter Silva Valente trok acht gele en twee rode kaarten.

Montpellier, dat drie weken geleden PSV uitschakelde en de Eindhovense club met een gat van twee miljoen in de begroting opzadelde, zorgde voor een sensationele uitslag. Van het roemruchte Steaua Boekarest was geen schim over in Frankrijk. De finalist van de Europa Cup voor landskampioen in 1988 had bijna niets in te brengen tegen Montpellier en probeerde de Fransen te bedwingen met grove middelen. Het leverde Popa en Petrescu een voortijdige tocht naar de kleedkamer op. Montpellier kwam ongeschonden uit de strijd. De vijf treffers zijn meer dan voldoende om volgend jaar tot de laatste acht te behoren.

Juventus, vierde geklasseerd in de Serie A, had Austria Wien al in de eerste helft op de knieen door twee treffers van Casiraghi. Hij scoorde na een half uur en vlak voor rust. Austria Wien had in de eerste dertig minuten van het duel het beste van het spel, maar vergat de kansen te benutten. Na de openingstreffer domineerde Juventus op alle fronten.

Baggio vergrootte de voorsprong direct na de onderbreking van een kwartier, terwijl 'Toto' Schillaci zijn reputatie als topschutter opnieuw onderstreepte door van de stip raak te schieten. Twintig minuten voor het einde bepaalde de topscorer van de eindronde om de wereldtitel de eindstand op 4-0.

UEFA-Cup

Anderlecht wist in het UEFA-Cupduel Omonia Cyprus geen afstand te nemen en strandde uiteindelijk op een gelijkspel (1-1). Trainer Aad de Mos had zijn spelers vooraf nog gewaarschuwd voor onderschatting. Zeker na de sterke winst op landskampioen Club Brugge, voorafgaand aan het weinig onheilspellende treffen tegen de Cyprioten. 'Wij hebben hier niets te winnen, alleen maar te verliezen', zei de Hagenaar vooraf aan het duel. De opmerking van De Mos zat dicht bij de waarheid. Op het veld kon de Brusselse counterploeg nauwelijks uit de voeten.

Omonia had in de eerste ronde de Bulgaarse ploeg Slavia Sofia uitgeschakeld. Het had voor de Anderlecht-vedetten een waarschuwing moeten zijn. De amateurs hielden het evenwicht tot de vijftigste minuut in stand. Een bal van De Gryse werd aangeraakt door een Cyprioot: 0-1. De minimale marge bleek voor Anderlecht niet voldoende. Zes minuten voor het einde hielp Mavroftis Omonia aan een verrassend gelijkspel.

Een andere Nederlandse trainer verging het eveneens slecht. Guus Hiddink zag voor eigen publiek Fenerbahce opnieuw verliezen. De Turkse ploeg verloor met 0-1 van Atalanta uit Italie.

Van de doorgaans sterk spelende Bundesligaclubs viel alleen FC Koln door de mand. Inter Bratislava trok een muur van verdedigers op en won uiteindelijk met 1-0 via een doelpunt van Obsitnik. (Reuter/AFP/ANP)