Polly Peck gooit handdoek in de ring: onder curatele

LONDEN, 25 okt. Polly Peck International, het fruit-tot-elektronica-concern onder leiding van de Turks-Cypriotische zakenman Asil Nadir, heeft de handdoek in de ring gegooid.

Vandaag trekt een curator het hoofdkantoor in Londen binnen om te zien wat er voor banken en aandeelhouders nog financieel te redden valt uit een conglomeraat van belangen dat in het voorjaar nog twee miljard pond waard was, maar bij opschorting van zijn aandelen op de beurs, in september, nog op nauwelijks 458 miljoen pond werd gewaardeerd.

Omdat de groep naar verluidt schulden heeft van meer dan 1 miljard pond, stemt de prognose voor genoegdoening aan schuldeisers en aandeelhouders niet hoopvol.

De raad van bestuur van Polly Peck besloot vandaag een curator te hulp te roepen, nadat Nadir gisteren met lege handen uit Turkije en Noord-Cyprus was teruggekomen. Hij had gehoopt op basis van zijn belangen daar 30 miljoen pond te kunnen lenen, om zijn crediteuren in Londen tevreden te stellen. Nadir had in Londen steeds volgehouden dat hij 100 miljoen pond in Noord-Cyprus op deposito had staan. Toen hij gisterenmiddag onverrichterzake terugkeerde, was het geduld van de bankiers in Londen op. De raad van bestuur besloot vandaag een curator te hulp te roepen om zo 'de overleving van het bedrijf en zijn onderdelen in werkende staat' mogelijk te maken.

Polly Peck is eigenaar van de Del Monte-fruitfabrieken in de Verenigde Staten, het heeft belangen in landbouw en industrie in Turkije en Noord-Cyprus en het fabriceert elektronische apparatuur in Japan. Het is in de wereld de derde fruitdistributeur.

Tot augustus van dit jaar werd het conglomeraat beschouwd als een van de succesvolste deelnemers op de beurs in Londen. Maar twijfel aan de manier waarop Asil Nadir zijn persoonlijke belangen had verweven met die van Polly Peck, werd gewekt toen hij een plan bekendmaakte en na vijf dagen weer introk, om de uitstaande aandelen van Polly Peck terug te kopen. De aandelenprijs zakte toen het bestuur van de beurs Nadir op de vingers tikte, maar daalde tot een dieptepunt toen het fraudeopsporingsteam voor de financiele wereld, het Serious Fraud Office, in september een inval deed bij een onroerendgoedmaatschappij in Londen die wordt beheerd door Nadir en zijn familie.

Het beursbestuur schortte de handel in aandelen Polly Peck op, toen Nadir en zijn medebestuurders bij Polly Peck niet in staat bleken opheldering te verschaffen over de financiele constructie van Nadirs belangen.

Het lot van Polly Peck gaf aanleiding tot informele besprekingen tussen de Britse en de Turkse regering en er was sprake van dat de Turkse regering Nadir financieel zou willen bijspringen. Nadir hield gisteren nog tegenover The Financial Times vol dat hij het slachtoffer is geworden van een Grieks-Cypriotische politieke samenzwering.

Het acountantsonderzoek dat nu in opdracht van de raad van bestuur naar het financiele reilen en zeilen van de verschillende onderdelen gaande is, is volgens Nadir ingegeven door 'roddel en achterklap'. Hij zegt dat uiteindelijk zal blijken 'wat deze hele affaire voor onzin is geweest'.

    • Hieke Jippes