'Novello '90 in Italie de beste sinds de wereldoorlog'

ROME, 25 okt. De druiven zijn geplukt en geperst en het wachten is op de novello, het Italiaanse equivalent van de beaujolais primeur. Maar nu al is duidelijk dat 1990 voor Italiaanse wijnen een uitmuntend jaar zal zijn. Sommige wijnhuizen spreken over de beste oogst van na de Tweede Wereldoorlog.

Er is wat minder wijn dan vorig jaar. De oogst zal naar schatting 59 miljoen hectoliter wijn opbrengen, een paar miljoen hectoliter minder dan in 1989. De kwaliteit van de druiven, met een hoog suikergehalte, is echter uitstekend.

'Het element kwaliteit zal het verschil maken zoals het dat nooit eerder heeft gedaan', zegt Alessandro Gioanola, voorzitter van de wijnbouwers in Piemonte, de regio in het noordwesten waar wijnen als de barbera, de dolcetto en de grignolino vandaan komen. 'Voor de barbera is het nog beter gegaan dan in de mythische jaren '61, '64, '71 en '85. Dit is zonder twijfel de beste oogst van na de oorlog.'

Ook in Toscane, de regio van de chianti, de tignanello en de brunello, zijn de wijnbouwers bijzonder tevreden. De oogst is ongeveer tien procent gedaald vergeleken met vorig jaar, maar de betere kwaliteit maakt alles goed. 'Het zal de beste wijn van het decennium worden', zegt Ferdinando Frescobaldi, eigenaar van een van de grote Chianti-huizen. Zijn collega Ambrogio Folinari, eigenaar van het wijnhuis Ruffino, voorspelt dat ook de Toscaanse witte wijnen van dit jaar bijzonder goed zullen zijn.

In het zuiden zijn de wijnbouwers minder tevreden, omdat de wijngaarden daar veel last hebben gehad van de droogte. In de zuidelijke regio's Puglia en Sicilie is de wijnoogst met twintig procent gedaald en in Sardinie zelfs met dertig procent.

Bij de kwaliteitswijnen wordt het verlies aan kwantiteit goedgemaakt door de kwaliteit. Maar veel wijnboeren in het zuiden moesten het juist van de hoeveelheid hebben, omdat zij wijnen produceren van minder allooi, die vaak werden gebruikt om met andere wijnen te mengen.

Mede doordat de oogst in omvang minder is dan in voorgaande jaren, is Frankrijk Italie voorbijgestreefd als het land dat de meeste wijn produceert. De Fransen rekenen voor dit jaar op een oogst van 63 miljoen hectoliter. Op de derde plaats in het lijstje van wijnproducerende landen staat Spanje, met een voor dit jaar geschatte produktie van veertig miljoen hectoliter.

    • Marc Leijendekker