Graspollen frustreren Ruud Gullit

ROME, 25 okt. Tegen het einde van de wedstrijd tegen Club Brugge, in de tweede ronde van de strijd om de Europa Cup voor landskampioenen, pakte Marco van Basten een van de losliggende stukken gras in het San Siro stadion en smeet het zo ver weg als hij kon. Het tekende de frustratie van de Milan-spelers over de 0-0. De ploeg heeft negentig minuten lang vrijwel onafgebroken aangevallen, maar door het slechte veld, pech en een aarzelende scheidsrechter bleven doelpunten uit.

'Het zou beter zijn een ander stadion te zoeken voor onze thuiswedstrijden, ' zei Ruud Gullit na afloop. 'Ik voel me vreselijk gefrustreerd wanneer ik niet kan doen wat ik wil, alleen maar omdat een graspol omhoog komt, omdat mijn voet blijft steken in een gat.'

Georges Leekens, de trainer van Brugge, gaf na afloop royaal toe dat het slechte veld, met snel-losschietende graspollen, in het voordeel van Brugge was geweest. Brugge had de 71.000 toeschouwers niet veel spektakel geboden, maar 'mijn ploeg heeft nu eenmaal niet de techniek en de klasse van Milan.' Leekens had in een handbal-tactiek acht spelers voor doelman Verlinden geposteerd en iedere keer dat Van Basten, Gullit of Donadoni aan de bal was, stonden er drie verdedigers om hen heen. Als het zo niet lukte om Milan af te stoppen, dan maar met een overtreding: tegen het vijftal overtreden van Milan stonden er gisteren ongeveer 35 van Brugge.

'Brugge is alleen maar komen om ons spel kapot te maken, ' zei Van Basten na afloop. Zijn trainer Sachi zei iets vergelijkbaars, maar het moet hem grote zorgen baren dat Milan er niet in is geslaagd door de verdediging van Van der Elst en co heen te breken. De scheidsrechter hielp niet mee door al direct in de eerste minuten een strafschop na een overtreding op Van Basten niet toe te kennen en even later geen voordeel te geven toen Van Basten doorbrak. Maar Sachi zei dat zijn ploeg voor de returnwedstrijd nog meer op snelle combinaties moet oefenen. Hij had al halverwege de tweede helft de overigens redelijk spelende Rijkaard gewisseld voor Massaro, om meer snelheid in het spel te brengen. Brugge bleef geconcentreerd verdedigen, en bij de paar schoten die hij kreeg kreeg doelman Verlinden alle kans zijn klasse te bewijzen.

    • Europa Cup I
    • Marc Leijendekker