Franse scholen tegen geweld

PARIJS, 25 okt. Duizenden scholieren hebben gisteren in Parijs, Nice, Straatsburg, Lille en andere Franse steden gedemonstreerd tegen het toenemende geweld op middelbare scholen en tegen het tekort aan leraren. Het protest van scholieren tegen het geweld neemt toe sinds eind september een meisje in het toilet van haar school werd verkracht door enkele ouderejaars.

Dergelijke incidenten zorgen voor een toenemende spanning op Franse scholen. Vooral in armere stadswijken hebben overvolle klassen, slecht onderhouden schoolgebouwen en een tekort aan surveillanten geleid tot onveiligheid en slecht onderwijs. In Mantes, een buitenwijk van Parijs, demonstreerden gisteren duizend leerlingen van een school waar een jongetje van veertien jaar veertig Franse franc had moeten afgeven aan oudere leerlingen die hem met een mes hadden bedreigd.

Afgelopen week protesteerden al eerder duizenden studenten en leraren tegen de in hun ogen deplorabele toestand van het Franse onderwijs. Gisteren dromden de scholieren samen voor het parlement. Zij toonden zich ontevreden met de resultaten van een gesprek eerder deze week met minister van onderwijs Jospin, die toen alleen toezegde de klachten te bespreken met plaatselijke bestuurders. (AFP, AP)