Frans Thijssen: 'Triest dat Cupvoetbal door behoudend spelwordt verpest'; Vitesse stuit op 'handbaldefensie' Dundee

ARNHEM, 25 okt. Jim McLean staat in Schotland bekend als een manager die bereid is wat continentale trekjes te verweven in het oeroude Britse 'kick and rush'-voetbal. De coach en eigenaar van Dundee United bewijst dat door zijn profs in de competitie regelmatig met drie man achterin te laten spelen (twee mandekkers en een 'sweeper') terwijl de lange trap naar voren zoveel mogelijk moet worden vermeden. Gisteren toonde McLean in het UEFA-Cupduel met Vitesse aan dat hij op zijn ploeg ook de negatieve tendens in het internationale voetbal heeft overgebracht. Met een spits en zes verdedigers op een lijn ging de Schotse lijstaanvoerder de nummer veertien van de Nederlandse competitie te lijf. Die lafhartige instelling werd slechts met een 1-0-nederlaag bestraft.

Voor de derde keer in een week (Portugal en Utrecht-Ajax) kreeg de Nederlandse voetballiefhebber dus een uiterst saai schouwspel te zien. Als deze trend doorzet laat het requiem van de ooit zo aantrekkelijke kijksport niet lang meer op zich wachten. Bij Vitesse-Dundee United was er gelukkig nog de voldoening dat het aanvallende team een van de weinige doelkansen aangreep om te scoren. Een prachtige voorzet van Edward Sturing na een combinatie met Bart Latuheru werd door Rene Eijer afgerond. In het resterende uur wist Vitesse geen raad meer met de Schotten die zich onder leiding van de Nederlander Fred van der Hoorn als een handbaldefensie rond het eigen doel verschansten.

Jim McLean wist achteraf van de prins geen kwaad. Hij had wel degelijk met meer dan een spits gespeeld. En de kritiek dat zijn miljoenenteam zich te angstig had opgesteld tegen een Nederlandse provincieclub deelde hij absoluut niet. 'Wij zijn tevreden met het resultaat, dat genoeg moet zijn om de volgende ronde te bereiken. Al hadden we hier graag gescoord.'

Unicum

Wat de return betreft leeft Vitesse tussen hoop en vrees. Als de Schotten in het eigen Tannadice-park, met een capaciteit van 22.000 toeschouwers, alle registers opentrekken moeten ze tegen de Arnhemse ploeg kunnen scoren. Het hangt er dan maar vanaf of Vitesse de ontstane ruimte weet te benutten en ook doel treft. Dat zou overigens geen unicum zijn. Zelfs het IJslandse Hafnfjardar lukte dit in de eerste ronde. De eilandbewoners kwamen nota bene op een 2-0-voorsprong en moesten uiteindelijk genoegen nemen met een gelijkspel (2-2). Niet voldoende om de volgende ronde te bereiken omdat Dundee United de uitwedstrijd met 3-1 had gewonnen. Maar het is wel een gebeurtenis waar Vitesse-trainer Bert Jacobs zich aan vastklampt. 'De ploeg hinkt in Dundee vaak op twee gedachten: verdedigen of aanvallen. Daardoor ontstaan er achterin verwarrende situaties waarvan je kunt profiteren.'

Vitesse kan in Schotland mogelijk profijt hebben van Rick Hilgers. De kleine en watervlugge spits, die een half jaar geblesseerd is geweest, kon gisteravond tijdens zijn eerste invalbeurt tegen een overmacht aan verdedigers niet veel uitrichten. In een counter blijkt hij echter vaak ongrijpbaar door zijn startsnelheid op de eerste meters. 'Ook de lange Huub Loeffen kan zich daar uitleven', zegt Frans Thijssen. 'Wij zullen ons in ieder geval niet zo ingraven als Dundee vandaag bij ons heeft gedaan. Daarvoor bezit Vitesse de spelers niet. Op het WK zag je al dat het mode wordt om zo behoudend te gaan spelen. Het is triest dat nu ook het Europa-Cupvoetbal er door wordt verpest.'

Bert Jacobs had Dundee gisteren het liefst met drie spitsen bestreden. Maar met het oog op blessures en half-fitte spelers koos hij voor een strategie met twee aanvallers (Latuheru en Van Arum). John van den Brom opereerde daar vlak achter. Eijer (links) en Sturing (rechts) kwamen op over de vleugels. De ene spits van Dundee United (Hamish French of Darren Jackson) werd door uitblinker Theo Bos moeiteloos in bedwang gehouden. Maar behalve het doelpunt kwam Vitesse in de eerste helft toch niet verder dan een schot van Rene Eijer.

Injectie

In de tweede helft raakte Vitesse zijn verrassingselement, de opkomende back Edward Sturing, kwijt door een blessure. De ex-international had al last van zijn knie en kreeg opnieuw problemen toen hij een bal in de breedte speelde. Na in de tweede helft nog enkele minuten als een kreupel paard te hebben rondgehinkt (McLean: 'Vitesse nam met hem een groot risico') koos Sturing toch maar voor de dug-out. 'Ik heb zonder injectie gespeeld', verzekerde Sturing. 'Het voelt gelukkig niet zo erg aan als het geweest is. Ik wil erover twee weken weer bij zijn.'

De 38-jarige Frans Thijssen imponeerde aanvankelijk met zijn befaamde kapbewegingen als vrije verdediger. Maar in de tweede helft leek de pijp leeg. Het was in een fase dat Vitesse langzaam de greep op het duel dreigde te verliezen. Thijssen, die ook lange tijd uit de roulatie is geweest: 'Ik ben na een blessure met twee wedstrijden in vier dagen begonnen. Dat is wel wat kort op elkaar. Ik heb nog zeker een maand nodig om weer op m'n oude niveau te komen.'

    • Erik Oudshoorn
    • Uefa Cup