Foto

Uit een kerncentrale die in orde is stijgt geen rook op. Wie beweert dat het wel zo is, zoals deze krant vorige week, heeft het mis. De wolken die hier opstijgen uit de 'natte koeltorens' van de kerncentrale bij Grafenrheinfeld in Beieren bestaan uit onschuldige waterdamp. De koeltorens zijn opgenomen in het conventionele (niet nucleaire) gedeelte van de centrale. Ze koelen de condensors van de stoomturbines zodat de afgewerkte stoom opnieuw voor de produktie van hogedruk stoom is te gebruiken. De kerncentrales bij Dodewaard en Borssele bezitten geen koeltoren omdat ze rechtstreeks koelen met water van de Waal en de Westerschelde. Anderzijds bezit de Amercentrale bij Geertruidenberg, een kolencentrale, wel een koeltoren, de Clauscentrale bij Roermond (gas) heeft er zelfs twee. Maar ook daaruit stijgt alleen waterdamp op, hoe dreigend dat er soms ook uit ziet. (Foto Reuter)