'EG moet onhygienisch vlees uit VS invoerverbod opleggen'

BRUSSEL, 25 okt. De Europese Gemeenschap moet per 1 november alle invoer van Amerikaans varkensvlees en per 1 januari van Amerikaans rundvlees verbieden wegens onhygienische toestanden in de abattoirs. Die aanbeveling heeft het veterinair comite van de Europese Gemeenschap gedaan na onderzoeken in 400 Amerikaanse slachthuizen.

Op 5 juli had de EG de Amerikaanse instanties al laten weten dat, als de omstandigheden in de slachthuizen niet snel zouden verbeteren, de invoer van vers varkensvlees zou worden stopgezet. Tijdens het onderzoek in september door Europese veterinaire specialisten bleek dat de toestand nog slechter was geworden: niet alleen werden de hygienische omstandigheden waaronder het slachten geschiedt onbevredigend gevonden, maar ook werd vastgesteld dat bepaalde controles niet werden uitgevoerd, zoals de controle op de aanwezigheid van wormen.

De invoer van varkensvlees uit de VS bedraagt 13,5 miljoen dollar, die van hormonenvrij rundvlees niet meer dan 4 miljoen dollar. Vorig jaar blokkeerde de EG de invoer van Amerikaans rundvlees van met hormonen gefokt vee ter waarde van 100 miljoen dollar. De VS beperkten daarop de invoer van bepaalde Europese landbouwprodukten.