Brokking wil in kwartfinale tegen Cuba risico's nemen

RIO DE JANEIRO, 25 okt. 'Nu moeten wij maar de verrassing van het WK worden', sprak volleybalbondscoach Harrie Brokking in Rio de Janeiro tot zijn bondsvoorzitter Piet de Bruin. Beide heren wisten echter dat Nederland in principe morgen in de kwartfinale tegen favoriet Cuba kansloos is. Brokking ziet alleen mogelijkheden als zijn team de hele wedstrijd uitstekend serveert. 'Daarbij moeten we dan ook risico's gaan nemen', aldus de coach. Nederland speelde dit jaar al negen keer eerder tegen Cuba. Acht keer werd er verloren. De enige winstpartij, 3-1 in een vriendschappelijke wedstrijd in maart, werd tegen een veredelde B-ploeg behaald.

De loting voor de kwartfinale in Rio was voor Nederland geen loting. Door een aantal verrassende resultaten in eerdere ronden en het gehanteerde reglement bleek Cuba de enig mogelijke opponent voor Oranje. Ploegen die elkaar in de poule al troffen, worden zo lang mogelijk uit elkaar gehouden. En zodoende werd Nederland als het ware in de armen van het sterke Cuba gedreven. Ook Piet de Bruin, voorzitter van de jury bij het WK, kon daaraan weinig veranderen. 'Er is geen speld tussen te krijgen', sprak hij bijna verontschuldigend.

Dat het ook de internationale volleybalfederatie (FIVB) nog niet echt duidelijk was, bleek uit het feit dat de bestuursleden lang vergaderden over de juiste interpretatie van het systeem. Daardoor begon de loting bijna vijf kwartier te laat en werd het geduld van de aanwezige vertegenwoordigers van de landen in de volle zaal op de proef gesteld. Het maakte de lotingsprocedure tot een farce. Uiteindelijk moest er over nog maar een zaak duidelijkheid worden verschaft: of Frankrijk of Italie de tegenstander van thuisland Brazilie zou worden. Tot opluchting van de gastheren werden het de Fransen. De volledige kwartfinale ziet er als volgt uit:

Cuba-Nederland, Sovjet-Unie-Bulgarije, Brazilie-Frankrijk en Argentinie-Italie.

Indien Nederland wordt uitgeschakeld door Cuba moet het zaterdag en zondag om de plaatsen vijf tot en met acht spelen. Als eerste komt Oranje dan de verliezer van Sovjet-Unie-Bulgarije tegen.