Amsterdamse beurs in teken Philips-cijfers

ROTTERDAM, 25 okt. Het Damrak stond geheel in het teken van Philips dat vanmorgen extra ontslagen en verliezen aankondigde.

AMSTERDAM Op de Amsterdamse effectenbeurs mocht vanmorgen tot 12.00 uur niet worden gehandeld in Philips. Het elektronicaconcern maakte vanmorgen bekend dat het in het komende jaar in zijn wereldorganisatie ten minste 35.000 tot 45.000 banen extra zal schrappen en voor dit jaar rekening houdt met een verlies dat groter is dan de eerder aangegeven 2 miljard gulden.

Toen de handel in Philips begon, verscheen voor het fonds een koers op het scherm die vier dubbeltjes beneden het slot van 20,80 gulden gisteren stond. Het eerste halfuur daalde de koers nog een dubbeltje tot fl.20,30. Beleggers wisten, gezien de geringe omvang van de verandering, kennelijk nog niet goed wat zij met het nieuws aan moesten.

Over het geheel genomen, was de markt prijshoudend met kleine afwijkingen. Van Wall Street en de Amerikaanse dollar ging weinig aansporing uit.

Het beeld van de internationale hoek was verdeeld. Akzo verloor vier dubbeltjes en ging naar fl.78,50, terwijl Koninklijke Olie onder invloed van de prijsstijging op de oliemarkt er drie dubbeltjes bij kon trekken op fl.135,70. Unilever deed er 70 cent bij op fl.148,70 en KLM 20 cent op fl.21,80.

In de bankensector noteerde ABN Amro nagenoeg onveranderd op fl.32,00. NMB Postbank daarentegen ging als gevolg van vraag in een dunne markt fl.1,20 omhoog naar fl.41,60. In het geval van de verzekeraars gaf Nationale-Nederlanden een uitschieter van fl.0,80 naar fl.54,40 te zien, maar bleven de koersbewegingen voor de overige fondsen beperkt tot enkele dubbeltjes.

De groep havenfondsen werd uitgelicht door een koersdaling van fl.1 voor Pakhoed op fl.197,70, terwijl overnemingsdoelwit Furness het met 20 cent minder moest doen op fl.164,00. Furness heeft laten weten in tegenstelling tot eerder uitgesproken verwachtingen van een stijging voor dit jaar een onveranderd tot lager resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening te voorzien. De crisis in de Perzische Golf is daar debet aan.

Binnen de groep industriele waarden vielen de stijging van fl.1,10 tot fl.27 voor Gist-brocades en de daling van fl.1,40 tot fl.20,60 voor DAF op. Gist gaat samenwerking op het gebied van farmaceutische specialiteiten aan met een Japanse onderneming en de vrachtwagenmaker denkt nu dit jaar als gevolg van het inzinken van de markt een aanzienlijk verlies te lijden na eerder nog op winst te hebben gerekend. Voor de overige industriewaarden bleven de veranderingen beperkt tot dubbeltjeswerk en hetzelfde gold voor de uitgeverijen.

Er bestond belangstelling voor voedings- en genotwaarden. Zo deed Wessanen er op fl.61,00 bijna een gulden bij en verbeterde CSM zich 60 cent op fl.85,10. Ahold, verkoper van hun waren, steeg eveneens bijna een gulden tot fl.131,30.

NEW YORK De effectenbeurs van New York kenmerkte zich gisteren door een nerveuze stemming. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele fondsen sloot met een winst van 10,16 punten op 2504,22 punten na even op een verlies van zeventien punten te hebben gestaan. De omzet bedroeg ruim 150 miljoen aandelen na een omzet van 147 miljoen op dinsdag. Het aantal fondsen dat daalde in koers was vrijwel in evenwicht met het aantal fondsen dat een stijging boekte.

De stemming werd grotendeels bepaald door het begrotingsoverleg in Washington, dat gisteren weer in een beslissende fase verkeerde. Verder onstond onder de handelaren onzekerheid over de banksector. Citicorp bleek slechts met moeite belangstelling te kunnen winnen voor zijn preferente aandelen, terwijl Chemical Bank enkele aangegane leningen lager geclassificeerd zag worden door Standard and Poor. Het amusementsconcern MCA trok de aandacht door een forse koersdaling. Het Japanse concern Matsushita dat MCA wil overnemen, heeft een 'afkoelingsperiode' in het overleg ingelast.

TOKIO - Het Nikkei-gemiddelde van 225 geselecteerde aandelen is vandaag 475,75 yen (1,91 procent) gestegen en sloot op 25.352,63 yen. Daarmee heeft de beursbarometer zijn stijging, die vorige week maandag begon en alleen afgelopen woensdag werd onderbroken, voortgezet.

De beleggers toonden belangstelling voor aandelen in alle sectoren. Ze voelden zich bemoedigd door de kracht van de yen tegenover de dollar. De koers van de dollar daalde 1,23 yen en sloot op 127,15 yen per dollar. De stijging van de aandelenkoersen had groter kunnen zijn, ware het niet dat winstnemingen de opgaande lijn wat beperkten.