Zes doden aanslagen op grensposten in N-Ierland

BELFAST, 24 okt. Bij twee bomaanslagen zijn vanmorgen vroeg in Noord-Ierland zeker vijf militairen en een burger gedood. Circa dertig mensen raakten gewond, van wie zes ernstig. Het Iers Republikeins Leger (IRA) heeft de aanslagen opgeeist in een brief aan een persbureau.

De bommen ontploften vanmorgen om vier uur gelijktijdig bij grensposten in de buurt van Londonderry en Newry. De eerste explosie, in de parkeergarage van de grenspost waar normaal auto's worden doorzocht, eiste vijf levens. In Newry werd een 65-jarige vrachtwagenchauffeur gedwongen naar de grenspost te rijden, aldus de politie. Bij aankomst sprong hij uit de wagen en riep: 'In de auto zit een bom.' De explosieven ontploften voordat soldaten konden reageren. Een van hen kwam om het leven. De chauffeur brak alleen zijn been. Voor de aanslagen was tevoren niet gewaarschuwd.

De aanslagen op het Britse leger zijn de zwaarste dit jaar. De autoriteiten hielden al rekening met een vergeldingsactie van de IRA nadat twee weken geleden twee IRA-leden door Britse militairen waren doodgeschoten. De reddingswerkzaamheden liepen vanmorgen flinke vertraging op doordat hulpverleners rekening moesten houden met de aanwezigheid van meer bommen. (DPA, Reuter)