Verwarring over vrijlating Franse gijzelaars door Saddam Hussein

PARIJS/BAGDAD, 24 okt. Irak heeft gisteren besloten dat alle 330 Franse gijzelaars naar huis mogen, maar er bestaat verwarring over de vraag hoe de Fransen moeten vertrekken.

De Iraakse ambassadeur in Parijs, Abdul Rassaak al-Hashemi, heeft vanmorgen gezegd dat Irak verlangt dat Frankrijk een officiele vertegenwoordiger van de regering stuurt om de gijzelaars op te halen. Parijs stelt zich vooralsnog uiterst terughoudend op en wil eerst nadere bijzonderheden van de Iraakse regering vernemen.

De Iraakse ambassadeur van zijn kant verklaarde dat hij op het ogenblik onderhandelingen voert met de Franse regering over het vertrek van de Franse gijzelaars. Parijs heeft echter steeds gezegd op geen enkele manier met de Irakezen over de gijzelaars te willen onderhandelen. De woordvoerder van president Mitterrand, Hubert Vedrine, reageerde gisteren op het nieuws van de op handen zijnde vrijlating van de Fransen in Irak met een kort 'geen commentaar'.

Al-Hashemi onderstreepte vanmorgen dat er tussen Irak en Frankrijk niet is onderhandeld over de vrijlating van de Franse gijzelaars. Irak had hiertoe eenzijdig besloten zonder hiervoor iets van Frankrijk te hebben verlangd. Het Iraakse parlement heeft gisteren de vrijlating van de Fransen goedgekeurd, dit op uitdrukkelijk verzoek van de Iraakse president, Saddam Hussein.

Gisteravond had de leider van het Franse extreem-rechtse Nationale Front, Jean-Marie Le Pen, gemeld dat de Iraakse autoriteiten hem hadden gevraagd de gijzelaars op te halen. Le Pen zei dat hij binnen enkele uren naar Bagdad dacht te kunnen vertrekken. Als enige grotere partij in Frankrijk heeft het Nationale Front van Le Pen in de Golfcrisis een duidelijk pro-Iraaks standpunt ingenomen. Maar vanmorgen verklaarde de Iraakse ambassadeur dat Le Pen geen visum heeft om naar Bagdad te reizen en daar ook niet heen zou gaan.

Pag.4: Vervolg

Onze correspondent in Londen, Hieke Jippes, voegt hieraan toe: De Britse ex-premier Edward Heath is vanmorgen vroeg met 33 Britse gijzelaars uit Irak op het Londense vliegveld Gatwick aangekomen. De groep bestaat uit ouden van dagen en ernstig zieken. Heath heeft de toezegging dat binnen enkele dagen nog vier a vijf Britten zullen volgen en dat volgende maand dertig bouwvakkers, die aan het presidentieel paleis in Bagdad werkten, na afloop van hun contract ook mogen vertrekken. De vreugde over het weerzien op het vliegveld in Londen, werd gedempt door de herinnering aan de ruim 1400 Britten die niet hebben mogen vertrekken. Ooggetuigen spraken van hartverscheurende momenten op het vliegveld van Bagdad waar honderden Britse gijzelaars waren samengekomen in de hoop dat hun naam op de uiteindelijke lijst van de Iraakse autoriteiten zou voorkomen. Een aantal zieken, voor wie Heath had gepleit, moest toch in Irak blijven. Onder hen waren twee slachtoffers van een auto-ongeluk en een aantal hartpatienten.

Vanuit Bonn schrijft onze correspondent J. M. Bik: De Duitse regeringscoalitie en de oppositionele SPD zijn het erover eens dat over de omstreeks 400 Duitse gijzelaars in Irak niet apart met Bagdad moet worden onderhandeld. Na een gesprek tussen de coalitietop en leidende SPD-ers in de kanselarij van kanselier Kohl heette het vanmorgen dat de besluiten van de VN en de EG jegens Irak moeten worden gerespecteerd. Het gesprek wordt volgende week voortgezet.

Oud-kanselier Willy Brandt heeft vanmorgen gezegd dat hij voorlopig niet naar Bagdad zal gaan. In een televisie-interview had Kohl gisteravond gezegd 'niets te zien' in dergelijke individuele bemiddelingspogingen. Saddam Hussein heeft het Iraakse parlement gisteren ook verzocht om 700 Bulgaren die sinds de inval in Koeweit in Irak vastzitten vrij te laten. Saddam deed dit na een ontmoeting met de Bulgaarse vice-president Atanas Semerjev in Bagdad. (Reuter)