Van der Hoorn bijna elke week 'man of the match'

VELP, 24 okt. Hij noemt zichzelf een laatbloeier en vermoedt dat zijn talenten altijd werden onderschat omdat hij niet in de randstad woonde. In Nederland was hij meer berucht dan beroemd door de 'doodschop' op ex-Ajacied Danny Hesp. Nu behoort Fred van der Hoorn (27) tot de categorie Nederlandse voetballers die pas tot ontplooiing komt in het buitenland. Bij het Schotse Dundee United, vanavond tegenstander van Vitesse in het UEFA-Cuptoernooi, wordt de voormalige speler van BVV Den Bosch bijna wekelijks uitgeroepen tot 'man of the match'. Zijn manager Jim McLean loopt met hem weg en omschrijft Van der Hoorn als de 'Mercedes' onder de voetballers.

De lofzang in de kranten ontaardt vaak in schampere opmerkingen over de 'Hollandse koopmansgeest'. Want Fred van der Hoorn, die vorig jaar zomer voor zeven ton van BVV Den Bosch werd overgenomen, verdient nog regelmatig het predikaat The Bargain of the Year. Zoals dat trouwens in Schotland geldt voor wel meer Nederlandse voetballers (Snelders, Gillhaus, Van der Ark) die volgens Britse maatstaven een prikje hebben gekost, maar de respectieve werkgevers wekelijks waar voor hun geld geven. Het 'koopje' Fred van der Hoorn: 'Er worden Britse spelers binnengehaald voor 750.000 pond (2,5 miljoen gulden) en die zitten niet eens op de reservebank.'

De man die nu als vrije verdediger opereert bij de Schotse lijstaanvoerder kan zich nog als de dag van vandaag herinneren hoe hij in de zomer van vorig jaar 'ontsnapte' aan een nieuw contract bij BVV Den Bosch en vervolgens dus ook aan de degradatie. 'Ik had tegen iedereen gezegd: jongens Fred gaat straks een slag slaan. Het hele elftal lachte zich rot. Toen kwam de contractbespreking. Ik verdiende bij Den Bosch al vrij veel, was zelfs full-prof. Manager Aad Zonderland had voor de penningmeester een voorstel op papier achtergelaten. Ik ging er de helft op achteruit en volgens Zonderland zou ik wel even tekenen. Ik zei tegen de penningmeester: dan stop ik nog liever. Voor dat geld kan ik beter bij m'n schoonvader aan auto's gaan sleutelen. En ik stapte op. Buiten zei trainer Rinus Israel tegen me: wat ben jij een bluffer. Hij had verschrikkelijk de pee in. Een paar dagen later was ik rond met Dundee United.'

Te duur

'Er was ook belangstelling van FC Groningen en FC Utrecht. De laatste club zag ik erg zitten. Die agressieve sfeer altijd in de Galgenwaard, dat bevalt me wel. Maar ik was te duur voor Utrecht. Misschien heeft het bestuur nu spijt. Ik las dat ze afgelopen zomer Marcel Liesdek hebben aangetrokken voor meer geld dan ik toen moest kosten.'

Fred van der Hoorn volgt het Nederlandse voetbal nog steeds op de voet. 'Ik heb een schotel van RTL 4 op m'n dak. En natuurlijk haal ik veel uit de bladen. Ik moet altijd erg lachen om al die Nederlandse voetballers die in het buitenland plotseling hooghartig worden en niets meer van hun land willen weten, zogenaamd leven als God in Frankrijk. Du pain, du vin, weet je wel. Maar eh... , hoe speelt dat Vitesse ook al weer? Staat Jongbloed nog steeds in het doel? En doet Peter Boeve nog mee? Nee, alle gekheid op een stokje. Ik heb beelden gezien van Vitesse thuis tegen Derry City. Dat was niet om aan te zien. Toch wil ik allerminst beweren dat we deze ploeg even oprollen.'

In tegenstelling tot Hans Gillhaus (Aberdeen) hoor je van Fred van der Hoorn geen kwaad woord over Schotland en het voetbal aldaar. 'Ik ben echt veranderd. De mensen zijn ontzettend vriendelijk. Mijn dochter spreekt Engels met een Schots accent. Ze zit op ballet, Schots dansen en wat we hier noemen de 'welpen'. De Schotten doen meer met elkaar. Het leven is wat gedisciplineerder. Maar er heerst nog een echt voetbalklimaat. Opa zit met zijn kleizoon op de tribune.'

Sneller

'Ik zie Hans Gillhaus iedere week. We kennen elkaar natuurlijk nog van Den Bosch. Dat hem bepaalde dingen tegenstaan, kan ik begrijpen. Als je het WK hebt meegemaakt en je komt van PSV dan is bijna elke club een stap terug.' Het Schotse voetbal staat volgens Van der Hoorn op een hoger niveau dan in Nederland wordt verondersteld. 'Het nationale team ontbrak zelden op een WK. Dat de Schotten steeds in de eerste ronde naar huis werden gestuurd is een ander verhaal. Momenteel staat het elftal er ook weer goed voor in de EK-kwalificatie. En vier Schotse clubs hebben de eerste Europa Cup-ronde overleefd. Vergeleken met het Engelse voetbal wordt het spel bij ons iets sneller gespeeld. Mijn elftal en Glasgow Rangers proberen bovendien wat meer variatie in het speelsysteem aan te brengen door bijvoorbeeld niet met vier maar met drie man achterin te spelen.'

Conditioneel wordt er in Schotland aanzienlijk geeist van een profvoetballer dan in Nederland. Althans, dat zijn de ervaringen van Fred van der Hoorn. 'Je moet daar veertig procent meer in conditie zijn. Daarom heeft Gijs Steinmann (ex-FC Utrecht, red.) nu zoveel moeite om zich in het eerste elftal te spelen. Hoewel ik ervoor was gewaarschuwd heb ik met Dundee United een verschrikkelijke voorbereiding op het seizoen meegemaakt. Ik blijf nu constant tweeeneenhalve kilo onder mijn gewicht. Ik voel me vreselijk fit. Ik leef er ook goed voor. Ik heb al twee jaar geen druppel alcohol gedronken. Ik ga zondags alleen nog naar de sauna.'

En over manager Jim McLean, die niet alleen op het trainingsveld staat maar ook eigenaar en zakelijk leider van de club is: 'Hij heeft kijk op voetbal. McLean kan van niets iets maken. Goed, iedereen moet er altijd netjes geschoren bijlopen. Maar daar heb ik geen moeite mee. Theo de Jong en Rinus Israel hadden me de fijne kneepjes van het voetbalvak al bijgebracht. Vooral met Israel zou ik dolgraag nog eens bij FC Utrecht werken. Die man zei voor de wedstrijd nooit veel overbodige dingen: stroop je mouwen op, zorg voor twee punten en geniet van de wedstrijd. Dat was voor mij voldoende. Het is een schande dat Israel momenteel geen club heeft.'

Rinus Israel is op zijn beurt vrij positief over Fred van der Hoorn. 'Hij was destijds een van de weinige spelers op wie ik kon bouwen', aldus de werkloze oefenmeester. 'In het begin liep hij bij Den Bosch naast zijn schoenen. Maar dat zal hij in Schotland wel hebben afgeleerd, want als je dat daar doet word je meteen met je neus op de feiten gedrukt. Fred is een branie-achtige speler, fysiek sterk en altijd met veel zelfvertrouwen.'

Van der Hoorn zou er geen moeite mee hebben om zijn carriere af te maken in Nederland. Maar hij is het vaderlandse voetbalwereldje vanuit het gemoedelijke Schotland met wat andere ogen gaan bekijken. 'We zijn hier zo bekrompen, terwijl we in weelde leven. Iedereen moet iedereen altijd afbreken. Neem bijvoorbeeld de overtreding van mij op Danny Hesp. Die kon je elke week zien in de leader van het tv-programma Sport Studio. Gelukkig had ik dinsdags altijd mijn biljartavondje, maar dat was toch zielig? Ik ben blij dat Danny weer voetbalt (bij Heerenveen, red.). Ik heb er nooit wat aan kunnen doen dat hij in het ziekenhuis verkeerd is behandeld. En verder, als ik van Hans (Gillhaus) en jullie hoor hoe de Nederlandse internationals zich gedragen, dan denk ik: die zijn wel erg arrogant geworden.' Van der Hoorn hijst zich uit de lederen clubfauteuil in de bar van het hotel Velp en loopt a la Van Basten met zijn neus omhoog naar de eetzaal voor de lunch.

10388 RECORDS TRANSFERRED

    • Erik Oudshoorn