Top Warschaupact in november uitgesteld

BOEDAPEST, BRUSSEL, 24 okt. De topontmoeting van de leiders van het Warschaupact, die op 3 en 4 november in Boedapest zou worden gehouden, is uitgesteld. Volgens het Hongaarse persbureau MTI is dat gebeurd op verzoek van de Sovjet-Unie.

Een nieuwe datum is niet vastgesteld en een reden voor het uitstel is niet gegeven. Volgens MTI zal de top nog wel dit jaar worden gehouden. In Boedapest wordt aangenomen dat Moskou wil wachten op de topconferentie van de 34 landen tellende CVSE, de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, die op 18 november in Parijs begint. Daar zullen naar wordt verwacht de nieuwe verhoudingen in het Europa van na de omwentelingen in het Oosten worden bekrachtigd.

Ook wordt vermoed dat de verklaring van de Tsjechoslowaakse president Havel, die eerder deze week zei dat het militaire opperbevel van het Warschaupact moet worden ontmanteld, een rol heeft gespeeld bij het uitstel.

Bij monde van premier Petre Roman heeft Roemenie gisteren afstand genomen tot het Warschaupact. Na een bezoek aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel zei Roman dat 'de militaire component van het pact verdwijnt' en dat er 'mogelijk een politieke component overblijft' waarvan het nut voor de Roemenen eveneens twijfelachtig is. Roman: 'Men stelt zich terecht de vraag of die politieke component werkelijk nuttig is, of hij bijdraagt tot de stabiliteit van Europa.' De zes lidstaten van het pact moeten zich bezinnen op 'dit soort kwesties en de oplossing ervan, als die tenminste bestaat.'

Roemenie heeft gisteren als laatste land in Oost-Europa diplomatieke betrekkingen aangeknoopt met de NAVO. Premier Roman noemde de NAVO een 'stabiliserende factor binnen en buiten Europa'. De secretaris-generaal van de NAVO, Manfred Worner, vond van zijn kant dat de betrekkingen met Roemenie een politieke dialoog met dat land garanderen. Hij prees Romans regering voor de vorderingen die ze maakt op de weg naar democratie, eerbiediging van de mensenrechten en economische hervormingen. (Reuter, AFP, DPA)