Studenten in Praag: revolutie is gestolen

PRAAG, 24 okt. De eerste verjaardag van de vreedzame omverwerping van het socialistische bewind in Tsjechoslowakije moet niet worden gevierd, omdat 'de communisten de revolutie hebben gestolen'. Dat staat in een verklaring van studentenorganisaties in Praag. De verklaring is de eerste waarin sprake is van duidelijke kritiek op de regering en op president Havel.

In de verklaring, gericht aan de burgers van Tsjechoslowakije, staat dat 'er geen reden meer is van een fluwelen revolutie te spreken: de revolutie is ons namelijk gestolen'. De burgers dienen op 17 november thuis te blijven, zo stellen de studenten, : 'We willen niet dat de oude kaders van de (communistische) nomenklatoera met vlaggetjes door de straten trekken en ons in ons gezicht uitlachen.'

In een programma met dertien punten eisen de studenten onder andere de onmiddellijke inbeslagname van het vermogen van de communistische partij, de beeindiging van 'het cryptocommunisme', het ontslag van alle leden of oud-leden van de communistische partij uit politieke en staatsfuncties, de bestraffing van al diegenen 'die schuldig zijn aan de toestand van het land', de berechting van leden van de voormalige geheime politie en de snelle overgang naar de markteconomie.

President Havel wordt verweten dat hij zich met de verkeerde adviseurs heeft omringd en dat hij 'het volk veel verzwijgt', met name over geheime akkoorden die eind vorig jaar met de toenmalige machthebbers zouden zijn gesloten. Havel wordt verweten niet 'de moed' te hebben om opening van zaken te geven. Het Burgerforum, de belangrijkste partij van het land, heeft volgens de studenten zijn geloofwaardigheid verspeeld door 'een zwak beleid en zwakke politici'. De verklaring is opgesteld door vertegenwoordigers van vier faculteiten van de Praagse Karels-universiteit, onder wie diverse leiders van de revolutie van november vorig jaar.

In Praag doet al een maand een petitie de ronde waarin het ontslag wordt geeist van premier Calfa een voormalige lid van de communistische partij en minister van defensie Vacek. Deze laatste is eerder deze maand ontslagen. (AP, DPA)