Spookauteur blijkt Zoon van Tarzan

ROTTERDAM, 24 okt. 'Let Op!!! Ook Son of Tarzan gaat met zijn olifanten naar Saoedi-Arabie maar daarvoor is hij nog te boeken.' Deze advertentie komt uit het muziektijdschrift Oor van afgelopen zaterdag. HP/De Tijd schrijft in het nummer van deze week dat de 'zoon van Tarzan', in Edam ook wel bekend als de 'Tijger van Pakistan', een pseudoniem is van 'Mohammed Rasoel', auteur van het omstreden boek 'De ondergang van Nederland, Land van naieve dwazen', over de rol van de islam in Nederland.

De met een theedoek en zonnebril vermomde Mohammed Rasoel blijkt zijn brood te verdienen met optredens als variete-artiest. Gehuld in een tijgervel springt hij door brandende hoepels. Een echte moslim is Rasoel wel, zo bleek al eerder tijdens de speurtocht van de pers. Verder gaat het volgens dorpsgenoten om een 'aardige man van tegen de veertig die al zo'n vijftien jaar in Nederland is en de taal goed beheerst'. Kort geleden heeft de man zijn Pakistaanse naam veranderd in een typisch Nederlandse, bevestigt een woordvoerder van Burgerzaken van de gemeente Edam, die verder geen commentaar wil leveren.

Over de motieven voor de verkleedpartijen, het geheimzinnige aura waarmee de hele affaire is omgeven, is nog altijd weinig duidelijk.

Noch bij de uitgever noch bij Jungle-Productions in Edam, waar de variete-artiest kan worden geboekt, wordt de telefoon opgenomen.

Woordvoerder J. Akel van het Nederlands Centrum Buitenlanders in Utrecht heeft het auteurschap van de moslim van het begin af aan al in twijfel getrokken. Het boek is oorspronkelijk in het Engels geschreven, wat vragen oproept omdat Rasoel de Nederlandse taal goed zou beheersen. Het feit dat de man gewend is rollen te spelen, maakt hem zeker niet geloofwaardiger, vindt Akel.