Servie isoleert zich binnen Joegoslavie

BELGRADO, 24 okt. Servie, dat eerder deze week duidelijk maakte zich te onttrekken aan het gezag van de federale Joegoslavische regering, heeft dat voornemen gisteren met twee nieuwe maatregelen onderstreept. Servie heeft invoerheffingen aangekondigd op goederen, afkomstig uit Kroatie en Slovenie en het wilvice-premier Alexander Mitrovic, een Servier, uit de federale regering zetten.

De instelling van invoerheffingen op goederen uit andere deelrepublieken betekent in feite het eind van de binnenlandse markt in Joegoslavie en komt neer op een ernstige bedreiging van het economische hervormingsprogramma van de federale premier Markovic. Volgens de premier van Servie, Stanko Radmilovic, die gisteren in het Servische parlement een pakket maatregelen presenteerde, moeten de invoerheffingen 'de Servische economie beschermen tegen deloyale binnen- en buitenlandse concurrentie en Markovic' destructieve beleid'. Kroatie en Slovenie, aldus de Servische premier, hebben niet langer recht op vrije en onbelemmerde toegang tot de Servische markt. Omgekeerd houdt Servie op deze republieken goedkope energie en grondstoffen te leveren.

De juridische commissie van het Servische parlement heeft geconcludeerd dat de door Radmilovic gepresenteerde maatregelen geen wettelijke basis hebben. Premier Radmilovic gaf toe dat 'diverse punten' van zijn programma in strijd zijn met de federale wetgeving. Dit bezwaar werd echter weggewuifd met een verwijzing naar een artikel in de Servische grondwet, dat de regering het recht geeft Servische belangen te beschermen. Zeven van de vijftien maatregelen van het pakket werden vervolgens met een overgrote meerderheid door het Servische parlement aangenomen. Over de andere maatregelen wordt later gestemd.

Het parlement eiste ook het ontslag van Alexander Mitrovic, vice-premier in de federale regering. Hij heeft volgens het parlement 'de belangen van heel Servie verraden'. Het parlement besloot een procedure op gang te brengen die moet leiden tot Mitrovic' ontslag. (Reuter, AP)