Premier Singh wil uitspraak van Indiase kiezers

NEW DELHI, 24 okt. Het Nationale Front, de regeringscoalitie van de Indiase premier Vishwanath Pratap Singh, streeft naar nieuwe verkiezingen, dit onafhankelijk van de vraag of de coalitie haar meerderheid in het parlement behoudt of zal verliezen. Dit is vandaag vernomen van vooraanstaande leden van Singhs Janata Dal-partij.

De fundamentalistische hindoe-partij Bharatiya Janata Party (BJP) heeft gisteren haar gedoogsteun aan de regering ingetrokken. De BJP deed dit na de arrestatie van partijleider Lal Krishan Advani wegens zijn betrokkenheid bij plannen voor de bouw van een hindoe-tempel op de plaats van een moskee in de stad Ayodhya. Premier Singh heeft aangekodigd het parlement in de eerste week van november bijeen te roepen voor een speciale zitting waarin de vertrouwenskwestie wordt gesteld. Volgens de zegslieden verwacht de premier, die een dialoog voorstaat van moslims en hindoes, de stemming te zullen verliezen. Maar ook als hij wint zal Singh nieuwe algemene verkiezingen uitschrijven, die vermoedelijk eind december worden gehouden.

Singh meent dat zijn positie in het Indiase parlement zoveel averij heeft opgelopen dat de kiezers zich nu maar moeten uitspreken. De grootste partij, de oppositionele Congres-partij van ex-premier Rajiv Gandhi, heeft zich tot nu toe opmerkelijk rustig gehouden. Gandhi hoopt volgens waarnemers dat hij door het conflict opnieuw aan de macht kan komen, hoewel hij de godsdienstige tegenstellingen op soortgelijke wijze als V. P. Singh zou aanpakken.

Duizenden winkeliers en buschauffeurs hebben vandaag in het hele land gehoor gegeven aan de oproep van de BJP tot een algemene staking om op die manier de fundamentalistische politiek te ondersteunen. Bussen in Bombay die de staking negeerden, werden door BJP-aanhangers met stenen bekogeld en treinen werden tot staan gebracht door actievoerders die aan de noodrem trokken. Op 30 oktober willen de hindoes in Ayodhya beginnen met de bouw van de tempel. (AP, Reuter, UPI)