Pathe: overneming MGM/UA is rond, geld alsnog gestort

AMSTERDAM, 24 okt. Het Amerikaanse film- en bioscopenconglomeraat Pathe Communications van de omstreden Italiaanse zakenlieden Giancarlo Parretti en Florio Fiorini heeft het geld voor het bod van 1,3 miljard dollar op branchegenoot MGM/UA bijeen.

Gisteren, op de dag dat de officiele termijn afliep maakte Pathe Communications bekend dat de financiering van het bod rond is. Nadat de afgelopen maanden al een bedrag van 353 miljoen dollar op een garantierekening was gestort, heeft Pathe het resterende bedrag van 967 miljoen dollar op tafel gelegd. Volgens verklaringen van Pathe zal vrijdag de overneming van MGM/UA definitief worden vastgelegd.

Het bod van Parretti en Fiorini op MGM/UA, dat reeds van maart dateert, is uitgesteld tot oktober. In financiele kring bestond twijfel of het kwakkelende Pathe onder leiding van het Italiaanse duo er in zou slagen het bod rond te krijgen, zeker nadat Time Warner zich als medefinancier in juli met ruzie terugtrok en een schadeclaim van 100 miljoen dollar indiende.

Volgens een bekendmaking van Pathe zou het bod uiteindelijk zijn gefinancierd door uitgifte van 600 miljoen dollar aan nieuwe aandelen Pathe. Het resterende bedrag zou opgebracht worden door de verkoop van onderdelen van Pathe aan MGM/UA.

Volgens goed ingelichte bronnen zullen Parretti en Fiorini bij het slagen van het bod een grote uitverkoop houden van de bedrijfsonderdelen van zowel Pathe als MGM/UA. Behalve de omvangrijke MGM/UA-filmbibliotheek, waar op voorhand reeds voor een bedrag van 200 miljoen dollar aan licensies voor zou zijn verkocht, zou Pathe de distributierechten van een aantal films hebben verkocht.

Het Franse parlementslid Francois d'Aubert heeft vorige week vragen gesteld over de betrokkenheid van de Rotterdamse bank CLBN bij de zaken van Fiorini en Parretti. Volgens D'Aubert speelt CLBN, voor 90 procent eigendom van de Franse staatsbank Credit Lyonnais, een centrale rol in de financiering van de filmactiviteiten van het duo.

Het parlementslid wil dat CLBN onverwijld te verstaan krijgt de kredieten aan Pathe Communications en houdstermaatschappijen van Parretti stop te zetten, omdat de goede naam van Credit Lyonnais hiermee in het geding is. Eerder blokkeerde de Franse staat de verkoop van het Franse filmbedrijf Pathe Cinema, omdat Parretti 'een gevaar voor de openbare orde' zou zijn.