Nieuwe acties Birmees leger tegen dissidenten

BANGKOK, 24 okt. Het militaire regime in Birma heeft de afgelopen dagen opnieuw tientallen monniken en politici opgepakt, nadat militairen eerder 133 kloosters waren binnengevallen. Ook de correspondent in Birma van een Japanse krant is gearresteerd. Dit hebben buitenlandse diplomaten in Birma vandaag gezegd. Het kantoor van de grootste oppositiepartij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), zou door de militairen zijn geplunderd. Het leger heeft gedreigd politieke partijen te verbieden als zij kritiek uiten op de 'controle op de religie' van het leger. Hiermee wordt gedoeld op pogingen van het leger monniken te dwingen hen opnieuw tot religieuze diensten toe te laten. Sinds in augustus twee dissidente monniken door het leger werden vermoord, houden de geestelijken een boycot van militairen en hun gezinnen. (Reuter)