Luchtmacht richt squadron op voor nieuwe tactieken

VLIEGBASIS GILZE-RIJEN, 24 okt. De koninklijke luchtmacht zal een speciaal squadron samenstellen voor het ontwikkelen en testen van nieuwe gevechtstactieken voor de F16. De luchtmacht kan zich daarmee beter voorbereiden op taken die in de toekomst van haar worden gevraagd, zowel binnen het NAVO-gebied als daarbuiten.

De vorming van de bijzondere luchtmachteenheid werd bekendgemaakt tijdens een internationaal symposium voor de training van F16-wapeninstructeurs op de vliegbasis Gilze-Rijen.

Het nieuwe squadron krijgt de naam Tactes (tactisch trainings- en evaluatiesquadron) en zal in januari 1992 worden gevormd op de vliegbasis Leeuwarden. Kern van de nieuwe eenheid wordt het huidige 323-squadron, dat is gestationeerd op Leeuwarden.

De organisatie van de vliegeenheid zal echter drastisch veranderen door de samenbundeling van specialisten en het invoeren van nieuwe elementen. Toegevoegd aan Tactes worden bijvoorbeeld officieren van landmacht en marine, waardoor nieuwe vormen van luchtsteun aan deze krijgsmachtonderdelen kunnen worden beoefend en verbeterd. Een F16-squadron zou door Tactes bijvoorbeeld getraind kunnen worden voor het beschermen van de Nederlandse marineschepen in de Golf. Ook de inlichtingenafdeling van de nieuwe eenheid moet sterk worden uitgebreid. Niet alleen moet militaire informatie worden gegeven over de traditionele tegenstanders, maar ook over wapensystemen van bevriende naties.

Pag.3: Vervolg

De verminderde dreiging uit Oost-Europa had binnen de luchtmachtstaf al geleid tot een taakverschuivingen voor de operationele eenheden, maar door de Golfcrisis is men nog eens extra met de neus op de feiten gedrukt dat heel ander oorlogsmateriaal en onverwachte tegenstanders in veel groter operatiegebied mogelijk zijn.

Als de Nederlandse luchtmacht in het Golfgebied zou worden ingezet, zullen de F16-vliegers te maken kunnen krijgen met Mirage-gevechtsvliegtuigen van de Iraakse luchtmacht en met Amerikaanse Hawk-luchtafweerraketten, die uit Koeweit zijn gestolen. Tot nu toe was de luchtmacht niet erg ingesteld op gevechtsscenario's buiten het traditionele patroon van MiG-jagers en SAM-raketten van Sovjet-makelij.

Tactes moet de kwaliteit van de Nederlandse F16-vlieger verhogen. De luchtmacht meent ook dat het scheppen van ruimte voor het ontwikkelen van nieuwe gevechtstaktieken goed is voor de motivatie van de vliegers waardoor de uitstroom naar de burgerluchtvaart zal afnemen.

Door de concentratie van op Leeuwarden verwacht de luchtmacht dat goede ideeen niet zoals nu vaak verloren gaan en dat nieuwe taken voor de veelzijdige F16 sneller kunnen worden ingevoerd.

    • Dick van der Aart