KLM schrapt in routenet, wil vliegtuigen later

ROTTERDAM, 24 okt. Luchtvaartmaatschappij KLM zal haar diensten op een aantal bestemmingen in Zuid-Europa stoppen. Los daarvan heeft KLM de levering van drie nieuwe vliegtuigen van het type Boeing 747 uitgesteld.

Het vertragen van de aflevering van de nieuwe toestellen vloeit voort uit de bezuinigingsplannen die eerder deze maand werden aangekondigd. Met fabrikant Boeing is nog geen overeenstemming bereikt over de nieuwe leveringstermijn, maar KLM zou graag zien dat de toestellen niet begin 1993 komen, maar negen tot achttien maanden later.

Gisteren presenteerde KLM haar dienstregeling voor het winterseizoen. Daaruit blijkt dat niet langer zal worden gevlogen op Malta, Izmir en Ankara in Turkije en het Spaanse Palma de Mallorca. De dienst op Dresden, waarvoor in de zomerdienstregeling Boeing 737-vliegtuigen werden ingezet, zullen vanaf 28 oktober worden gevlogen met de veel kleinere Saab 340B van KLM-Cityhopper.

Het schrappen van de Zuideuropese bestemmingen maakt geen deel uit van de kostenbesparingen van 400 miljoen gulden in drie jaar die de KLM op 12 oktober aankondigde. Het besluit daarover was al genomen. KLM studeert nog op aanvullende bezuinigingen in het routenet, die wel onderdeel zijn van het nieuwe bezuinigingsprogramma.

Overigens wordt het aantal diensten naar Gothenburg en Lyon verdubbeld terwijl ook vaker wordt gevlogen naar Boedapest, Madrid en Manchester. Nieuw is de verbinding naar Turijn, waar de KLM vier keer per week heen vliegt. De maatschappij wil verder de frequenties en capaciteit op bestemmingen naar Oost-Europa opvoeren. De afgelopen zomer heeft de KLM de capaciteit op bestemmingen in Oost-Europa al met 70 procent uitgebreid ten opzichte van het voorgaande jaar.