Herrenberg: hindoestanen willen deel Suriname innemen

PARAMARIBO, 24 okt. In Belgie krijgen 300 Surinaamse hindoestanen een militaire training met het doel binnen zes maanden het district Nickerie in Suriname binnen te vallen en over te nemen. Dat heeft de gezant van legerleider Bouterse, H. Herrenberg, gisteren in Paramaribo gezegd.

Herrenberg lichtte gisteren de Surinaamse media in over zijn gesprekken in Nederland met Surinamers heeft over de nationale verzoening. Herrenberg zei over 'harde bewijzen' te beschikken voor de training van de hindoestanen, maar gaf geen bijzonderheden over zijn bron prijs. Het is volgens hem een van de internationale complotten om af te rekenen met de huidige legerleiding. Hij vroeg zich af of de regering op de hoogte is van deze plannen.

Een dergelijk complot was ook de affaire met het vliegtuigje dat in Oost-Suriname terechtkwam met duizend kilo cocaine aan boord en, wat nooit eerder bekend is gemaakt, een miljoen valse Amerikaanse dollars aan boord had. Hierbij was volgens Herrenberg sprake van een samenzwering van de CIA om de betrokkenheid van de legerleiding bij de drugshandel aan te tonen.

Volgens hem zijn buitenlandse krachten constant bezig Suriname onrustig te houden. De Surinamers zijn het slachtoffer geworden van een 'low intensity conflict', wat wil zeggen dat Brunswijk net niet genoeg wapens krijgt en andere middelen om een overwinning te kunnen behalen. Aan de andere kant wordt het leger ook de middelen onthouden waardoor het niet voldoende vuurkracht heeft om orde op zaken te stellen, aldus Herrenberg