Haenchen en Kamerkoor moeten nog even wennen

Voor dirigent Hartmut Haenchen is geen moeite te veel, zo blijkt nu weer uit een programma met weinig gespeelde en moeilijk te vertolken instrumentale en vocale kamermuziek van de Weners Mozart, Schonberg en Webern. Haenchen leidt voor het eerst Nederlands Kamerkoor en Kamerorkest te zamen en dat koor en dirigent nog wat aan elkaar moeten wennen, werd vooral duidelijk bij de uitvoering a capella van Schonbergs uit 1907 daterende koorwerk Friede auf Erden. Schonberg is hier met zijn 'emancipatie van de dissonant' zover gevorderd, dat er van een tonaal centrum nauwelijks meer sprake is. In een compacte wirwar van onafhankelijke melodische lijnen botsen de stemmen expressief dissonerend tegen elkaar op. Door Haenchens extreme behoefte aan expressiviteit komt het dynamisch geweld soms echter minder coherent over dan de bedoeling kan zijn.

Webern componeerde zijn laatste opus, de Cantate nr.2 in de periode 1941-1943 op teksten van de dichteres Hildegard Jone. Wat vorm en inhoud betreft zijn zij van wezenlijke betekenis voor de muzikale wereldbeschouwing van de componist, die juist in die jaren in sterk geestelijk isolement leefde. Het is daarom wel jammer dat deze teksten niet in het programma zijn afgedrukt.

Indrukwekkend klonken vooral de soli van Barbara Borden en David Barick, een combinatie van serene ingetogenheid en warmbloedige overgave. Haenchen heeft zich kennelijk nog niet zo verdiept in dit voor de altijd beknopte Webern met 25 minuten exorbitant lange werk, dat hij aan de miniscule, maar belangrijke contrasten die kleur, toonhoogte en rusten oproepen, de vereiste muzikale lading kan geven.

Ook de vertolking van de beide Mozartwerken bleef bij de eerste uitvoering nog enigszins in de grondverf steken. Waarschijnlijk door gebrek aan voorbereidingstijd voer Haenchen grotendeel op het kompas van zijn flair, er daarbij op rekenend dat de voortreffelijke musici van koor en orkest hem niet in de steek zouden laten. Dat deden zij dan ook niet.

Concert: Nederlands Kamerorkest en Nederlands Kamerkoor o.l.v. Hartmut Haenchen. Met: Barbara Borden David Barick e.a. Programma: Mozart: Symfonie in D (naar Serenade KV320) en Vesperae solennes de confessore; Webern: Cantate nr.2; A. Schonberg: Friede auf Erden. Gehoord: 19/10 Grote Zaal, Concertgebouw Amsterdam. Herhalingen: 24/10 Utrecht 27/10 Amsterdam.

    • S. Bloemgarten