Brit meldt opstand van gijzelaars in Irak

BAGDAD, 24 okt. Westerlingen die als 'menselijk schild' werden vastgehouden in een Iraakse wapenfabriek, hebben met geweld geprotesteerd tegen de slechte behandeling door bewakers en tegen het zeer karige eten. 'We trokken hekken om, braken alle ruiten en kalkten leuzen tegen Saddam Hussein op de muren', aldus Jim Thomson, een van de 33 Britten die gisteren om gezondheidsredenen door Saddam zijn vrijgelaten.

Volgens Thomson had de kleine opstand plaats op 29 september. Na het protest dirigeerden soldaten de vijftien gevangenen onder bedreiging van geweren naar hun kamers. Niemand raakte gewond.

'We hadden sadistische bewakers die gijzelaars sloegen, gewoon voor de lol', aldus Thomson, die zelf nooit is geslagen. Het voedsel van de gevangenen bij de fabriek bestond uit enkel rijst en uit oud brood, dat zo hard was dat het in water moest worden geweld om het te kunnen eten.

Tijdens het protest riepen de gijzelaars Britten, Fransen, Japanners, Duitsers en Amerikanen 'weg, weg met Saddam' naar de Iraakse fabrieksarbeiders. 'Ze dachten dat we hier waren als vrijwilligers ten behoeve van vrede.' Sinds de verhuizing van circa 700 westerlingen van Koeweit naar Irak is de verklaring van Thomson het eerste verslag over mishandeling van Westerse gijzelaars. Een Fransman die aan het protest had deelgenomen moest voor een Iraakse rechtbank verschijnen en werd veroordeeld tot eenzame opsluiting, aldus Thomson. Twee dagen na het opstandje moest hij verhuizen naar een gebouw op een half uur rijden van Bagdad. In het gebouw, omringd door luchtafweergeschut, was vermoedelijk een nucleair onderzoekscentrum ondergebracht. Thompson: 'We mochten niets bekijken, maar vermoedden toch dat het centrum iets met kernenergie te maken had omdat we kratten zagen met stempels van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA).'

De 50-jarige Thomson werkte tot 2 augustus in Koeweit als algemeen manager van een Brits ingenieursbedrijf. Op 26 augustus werd hij in Koeweit opgepakt en in eerste instantie overgebracht naar een chemische fabriek op 35 kilometer buiten Bagdad. Een deel van deze fabriek bevond zich onder de grond. Thomson keerde vandaag samen met de Britse ex-premier Edward Heath en de andere vrijgelaten Britse gijzelaars naar Groot-Brittannie terug.

Volgens Thomson zijn veel gijzelaars van mening dat militaire actie tegen Irak moet worden ondernomen. De Westerse gevangenen 'zijn niet bang, ze willen dat er iets gebeurt', aldus Thomson. 'De algemene stemming is: laat het maar gebeuren.' (Reuter)