Antall; 'Vergeet Hongarije niet'

BOEDAPEST, 24 okt. Op de 34ste verjaardag van de Hongaarse opstand heeft premier Jozsef Antall het Westen gisteren opgeroepen Hongarije, nu het door de Golfcrisis zwaar wordt getroffen, niet te vergeten 'zoals het Hongarije vergat in 1956, ten tijde van de Suezcrisis'.

In een toespraak tot tweeduizend veteranen van de opstand van oktober en november 1956 zei Antall dat het lot van Hongarije wellicht anders had kunnen zijn als indertijd de Hongaarse opstand niet was samengevallen met de Suezcrisis 'De Golfcrisis kan en mag de aandacht van de Verenigde Staten en het Westen niet afleiden van de toestand in Oost-Europa, ' aldus Antall, die overigens kort na zijn toespraak in een ziekenhuis werd opgenomen.

Het was gisteren de eerste keer dat de Hongaren het begin van de opstand van 1956 in vrijheid konden herdenken, de nieuwe regering heeft 23 oktober tot nationale feestdag verheven. Tijdens de herdenkingsbijeenkomsten in Boedapest werden veel parallellen getrokken tussen 1956 en nu: de demoralisering en de apathie die zich van de Hongaren meester maakten, nadat de opstand van 1956 door Sovjet-troepen was neergeslagen, zijn na de vreedzame revolutie van vorig jaar opnieuw alom te bespeuren. Economische problemen, zoals de daling van de levensstandaard, de problemen met de transformatie naar een markteconomie en de onzekerheid bij de burger over de veiligheid van baan en inkomen overschaduwen de democratische hervormingen en de stemming in het land. De Hongaren, zo zei de voorzitter van het parlement, Gyorgy Szabad, 'lijden onder een gebrek aan zelfvertrouwen'. Antall stelde dat Hongarije 'zich 1956 moet herinneren' om niet alleen te kunnen afrekenen met de erfenis van het socialisme maar ook met 'nieuwe pijn en teleurstellingen'. Hij riep alle partijen op 'het virus van de apathie' te bestrijden. President Arpad Goncz, die na de opstand van 1956 zeven jaar gevangen heeft gezeten, riep de Hongaren op gezamenlijk 'het schrikbeeld van werkloosheid en armoe te bestrijden'.

In een speciale zitting van het parlement noemde Antall 23 oktober een dag van verzoening. '1956 is van iedereen. 1956 was als een geslepen diamant waarvan elk vlak licht vanuit een andere hoek reflecteert.' In zijn toespraak stond Antall niet alleen stil bij de duizenden opstandelingen die tijdens de Hongaarse opstand om het leven kwamen, maar ook bij de rond driehonderd Hongaarse communisten, onder wie veel leden van de toenmalige geheime politie, die door opstandelingen om het leven zijn gebracht. (Reuter, UPI, AP)