Acties grens Italie gaan tiende dag in

ROTTERDAM, 24 okt. De grensblokkades aan de Italiaans-Oostenrijkse grens gaan vandaag de tiende dag in. De Italiaanse minister van transport, Carlo Bernini, handhaaft zijn standpunt dat de Oostenrijkse regering het jaarlijks aantal transportvergunningen moet verhogen. Zijn Oostenrijkse collega Rudolf Streicher weigert dit te doen omdat meer Italiaanse vrachtwagens een te zware belasting voor het milieu zouden zijn.

Met het huidige aantal vergunningen van ruim 18.000 per maand blijken de Italiaanse transporteurs maar drie weken toe te kunnen. Onder druk van de machtige Italiaanse vervoerdersorganisaties heeft Bernini de douaniers aan de grens met Oostenrijk vorige week maandag opdracht gegeven geen vrachtvervoer in en uit Italie toe te staan.

Op Europees niveau ontstaat steeds meer verzet tegen de manier waarop Bernini meent de Oostenrijkers onder druk te moeten zetten. EG-commissaris Van Miert (transport) heeft begin deze week gedreigd de Italiaanse regering voor het Europese Hof te dagen.

Het vrachtvervoer ondervindt veel hinder van de blokkades omdat Italiaanse douaneambtenaren ook nog eens met stiptheidsacties aan de grenzen met Frankrijk en Zwitserland proberen de Italiaanse regering te bewegen garanties te geven over hun rechtspositie na 1992.