Aandelenmarkten wachten weer even

ROTTERDAM, 24 okt. Na een licht herstel gisteren hielden de aandelenmarkten vandaag weer even de adem in. Een lager Wall Street zorgde voor een flauwe markt in Tokio, waarna ook op de Europese beurzen beleggers maar even afwachten wat de nabije toekomst zou brengen.

AMSTERDAM. De Amsterdamse effectenbeurs heeft vanochtend pas op de plaats gemaakt. Na de vriendelijke stemming van gisteren moesten de koersen over het algemeen iets terug. Na een uur handelen stond de CBS-stemmingsindex op 98,30 tegenover een slot van 98,50 op dinsdag.

De presentatie van Hoogovens voor analisten op dinsdag heeft de koers van het staalfonds goed gedaan. Hoogovens was de uitschieter op een stille markt en steeg fl.1,50 naar een voorlopige stand van fl.54,20. De presentatie was volgens handelaren positief, want Hoogovens had een structurele verbetering van de winst gemeld. De winst per aandeel zou volgens diezelfde bronnen in 1990 rond de fl.14 komen te hangen. Vorig jaar behaalde het concern nog een winst per aandeel van fl.18,79, maar dat was exclusief de buitengewone baten.

Op het havenfront bleef het onrustig. Internatio-Muller boekte een winst van fl.1 op fl.75,50. VOC steeg met fl.0,30 op fl.40,10. Pakhoed, die dindag nog een winst van ruim fl.5 behaalde, maakte woensdag pas op de plaats en noteerde fl.199,50, gelijk aan het slot op dinsdag. Handelaren gaven de Amsterdamse Investeringsbank (AIB) en de Amerikaanse beleggersgroep Fidelity weinig kans om Pakhoed te bewegen het bod alsnog op te trekken. Pakhoed doet het bod al gestand als het tweederde van de aandelen van Furness in handen heeft gekregen, zo zei een beursmakelaar. Furness leverde fl.0,50 in op fl.164,50. Havenfonds Nedlloyd zakte zes dubbeltjes weg naar fl.40.

De forse daling van de olieprijs en de lagere resultaten van de Amerikaanse Shell-dochter zorgden voor koersdruk op Koninklijke Olie. Het oliefonds accepteerde een verlies van fl.1,20 op fl.136,30. Vooral het feit dat de hogere olieprijzen van de afgelopen maanden toch niet het gedachte positieve effect op de resultaten van de oliemultinationals had gehad, maakte beleggers onzeker.

De andere internationals vertoonden weinig beweging, ondank een iets hogere dollar, en waren verdeeld. Philips, dat morgen de derde-kwartaalcijfers publiceert, bleef staan op fl.21. Akzo gaf vier dubbeltjes af op fl.78,10. Unilever noteerde een verliesje van fl.0,20.

KNP was in de aanbieding. Het papierfonds moest fl.0,80 laten op fl.39,10. Via het AIM-systeem werden grote posten verhandeld.

De obligaties waren iets lager. De koersen gingen over het algemeen met 0,05 punten omlaag bij rustige handel.

Op een eveneens zeer slome lokale markt zakte Air Holland, na de sterke winsten van de afgelopen paar dagen, terug en verloor fl.0,90 op fl.13,6. De groei van maandag en dinsdag werden verklaard met het wegwerken van shortposities. Hagemeyer trok fl.3 aan op fl.109. Stad Rotterdam lag goed in de markt met een plus van fl.0,60 op fl.44,50. Het niet erg courante fonds Krasnapolsky zocht kopers op fl.220, een daling van fl.8. Atag bleef ook deze week in de gunst van de beleggers staan en won fl.2,40 op fl.118,40.

Gamma heeft dinsdag eveneens een presentatie voor institutionele beleggers gegeven. De inhoud van het verhaal was positief en de koers van Gamma sprong met drie gulden naar voren op fl.94. Op een doodstille parallelmarkt trok HES Beheer twee kwartjes aan tot f45. TOKIO. Het Nikkei-gemiddelde van de 225 belangrijkste fondsen heeft vandaag 421,42 yen oftewel 1,7 procent verloren en kwam uit op 24.876,88. Handelaren wezen erop dat de markt even rust nodig had na zeven achtereenvolgende beursdagen van stijgende koersen. 'Iedereen zat vandaag op een daling te wachten, ' aldus een handelaar. NEW YORK. De Newyorkse effectenbeurs heeft gisteren voorde tweede achtereenvolgende dag een verdeeld beeld laten zien. Het Dow-Jonesgemiddelde van dertig industriele aandelen daalde met 22,04 punten tot 2.494,06, maar in totaal gingen er meer aandelenkoersen omhoog dan omlaag. Er sloten 806 fondsen met winst en 686 met verlies. De omzet was met 147 miljoen aandelen iets kleiner dan de 150 miljoen van maandag.

De Dow Jones stond al snel op een verlies van 22 punten. Handelaren schreven dat vooral toe aan koersdalingen op de obligatiemarkt en de aanhoudende onzekerheid rond de Amerikaanse begroting. De daling van de olieprijzen liet de beurs evenals maandag tamelijk onberoerd. De koersen wisten zich in de loop van de dag te herstellen, waarbij de Dow Jones zelfs even in de plus kwam. Tegen het slot van de handel ging het echter weer omlaag.