'VS steunt politiek geweld in Colombia'

BOGOTA, 23 okt. Het leger van Colombia maakt zich schuldig aan omvangrijke schendingen van de rechten van de mens. Met hun steun aan de militairen dragende Verenigde Staten indirect bij aan het politieke geweld in Colombia. Dat schrijft de onafhankelijke mensenrechtenorganisatie Americas Watch in een rapport dat gisteren in Bogota is verschenen. Volgens het rapport is het aantal schendingen van de mensenrechten toegenomen sinds de Colombiaanse regering in augustus vorig jaar een offensief begon tegen de drugsmafia. Americas Watch stelt dat de Amerikaanse steun voor de strijd tegen de drugshandel vaak terecht komt bij legerofficieren die de fondsen gebruiken om de bevolking te terroriseren. Volgens de organisatie moet Washington, dat dit jaar 110 miljoen dollar hulp geeft aan Colombia, de steun heroverwegen.