Voorzichtig herstel op aandelenmarkten

ROTTERDAM, 23 okt. Hoewel de dollar weer omhoog krabbelt en de olieprijs daalt, reageren de aandelenmarkten nog voorzichtig op deze ommekeer ten aanzien van de trend in de laatste twee maanden.

AMSTERDAM. Ofschoon de omvang van de handel bescheiden bleef was de stemming aan het Damrak vandaag lang niet zo zouteloos als gisteren. Over een breed front trokken de koersen van de hoofdfondsen aan en tegen het middaguur was de algemene stemmingsindex 1,4 punt gestegen tot 98,2.

Koninklijke Olie en Unilever konden profiteren van de verder aantrekkende dollar, terwijl de daling van de olieprijzen een aantal andere hoofdfondsen een steuntje in de rug gaf. Daarbij viel lichte vraag in een markt die weinig aanbod kende, zodat de prijzen wel omhoog moesten. De obligatiemarkt veranderde nauwelijks. Op de lokale markt lag het automatiseringsfonds Multihouse vast in de markt.

Koninklijke Olie zette het herstel met fl.2,60 voort tot fl.137,50 en Unilever zag zich fl.2 hoger geplaatst op fl.147,70. Akzo werd fl.0,70 hoger gewaardeerd op fl.78,20. Collega DSM boekte een winst van fl.0,80 op fl.85. In de havensector blonk Pakhoed uit met een vooruitgang van fl.5,50 op fl.200. Furness, waar een grote aandeelhouder met 20 procent van de stemmen oppositie gaat voeren tegen het bod van Pakhoed, trok fl.3,80 aan tot fl.165,80. In deze hoek won Nedlloyd fl.1,40 op fl.41,20 evenals Internatio op fl.73,20.

In de elektronicasector vormde Philips eerst een uitzondering met een verlies van een dubbeltje op fl.20,70, maar later trok de koers weer iets aan. PolyGram kwam bijna fl.1 hoger op fl.33,30. Multihouse, die met de informaticasector van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten gaat samenwerken, ontmoette flinke vraag en bij levendige handel werd in de loop van de ochtend fl.1 meer betaald op fl.9,20. Van de samenwerking wordt een goede bijdrage aan het winstherstel van Multihouse verwacht.

Bij de uitgevers sprong Elsevier fl.1,30 naar voren op fl.80,30. Wolters Kluwer werd bijna fl.1 meer waard op fl.51. In de verzekeringssector bracht Aegon fl.1 meer op bij een notering van fl.114,80. Elders op de hoofdmarkt werd voor Ahold fl.1,40 meer betaald op fl.129,20. Vast was ook Oce-van der Grinten met een rijzing van fl.0,80 op fl.40,70. Verder lag Hoogovens fl.1,40 beter in de markt op fl.52,50 en vloog Fokker fl.1,10 weg naar fl.41.

Op de lokale markt zette Air Holland het herstel krachtig voort met een winst van fl.2 op fl.13,50. Geveke ging fl.1,50 verder vooruit naar fl.44 en Schuitema werd fl.30 opgetrokken naar fl.1650. Effectenkantoor Van der Moolen trok fl.0,90 aan tot fl.29,50. Uitzendbureau Content klom twee kwartjes tot fl.22,50. TOKIO. Het Nikkei-gemiddelde van 225 belangrijke aandelen zette vanochtend zijn opmars door en won 177,95 yen oftwel 0,7 procent om te sluiten op 25.248,81. De omzet bedroeg 330 miljoen aandelen tegen 320 miljoen op maandag. De waarde van de omzet steeg van 6,9 tot 8 miljard yen. NEW YORK. De Newyorkse effectenbeurs heeft gisterenniet weten te profiteren van de scherpe daling van de olieprijzen. Het Dow-Jonesgemiddelde van dertig industriele aandelen daalde zelfs licht met 4,69 punten tot 2.516,10. In totaal sloten er wel meer fondsen hoger dan lager, namelijk 886 tegen 646. De omzet kwam uit op een bescheiden totaal van 150 miljoen aandelen.

De Dow Jones lag vrijwel de hele dag onder het slotniveau van vrijdag. Rond het middaguur werd een maximaal verlies genoteerd van 35 punten, wat ook toen al een te negatief beeld gaf van de aandelenmarkt als geheel. Handelaren zagen de koersontwikkeling als een normale technische reactie na het driemaandelijks aflopen van optie- en termijncontracten op vrijdag, toen forse koerswinsten werden geboekt. In de loop van de middag kon de schade grotendeels worden hersteld en kwam de Dow Jones zelfs even in de plus te staan.