Veto Bush treft regeling tegen discriminatie op werk

WASHINGTON, 23 okt. President Bush heeft een veto uitgesproken over een burgerrechtenwet die een eind moet maken aan discriminatie van werknemers. Volgens Bush tast de wet de vrijheid van werkgevers aan bij het kiezen van de werknemers van hun keuze. Het veto heeft tot heftige reacties in het Congres geleid.

Het Congres wil met de wet een eind maken aan de achterstelling van zwarten en vrouwen in het arbeidsproces. De wet zou een eind moeten maken aan nu geldende beperkingen op het recht van werknemers om compensatie voor discriminatie te eisen.

Bush zei zijn eigen veto 'diep te betreuren', omdat de wet een aantal bepalingen bevat waar hij achter staat. De wet dwingt echter werkgevers tot het aanhouden van quota's bij het aannemen van personeel. Bush drong er bij het Congres op aan met een alternatieve wet te komen. Of het Congres dat doet is nog niet duidelijk. Het Congres kan het presidentiele veto dat overigens de steun heeft van rechtse Republikeinen en van het zakenleven terugdraaien door zich alsnog met een tweederde meerderheid achter de wet te scharen. Tot dusverre is het er echter niet in geslaagd zelfs maar een van de vijftien eerdere veto's van Bush ongedaan te maken.

Senator Edward Kennedy, een van de indieners van de wet, noemde het argument van Bush een uitvlucht en zei dat de president 'als het hem uitkomt tegen de burgerrechten is'. Algemeen wordt verwacht dat het thema van de discriminatie in het zakenleven een belangrijke rol zal spelen bij de verkiezingen in november. (Reuter)