Twee Nederlanders breken resten Berlijnse Muur af

ROTTERDAM, 23 okt. Twee Nederlandse slopers gaan in zes weken de laatste 3,5 kilometer Berlijnse Muur afbreken met een speciaal voor de Muur aangepaste hydraulische ijzer- en betonknijper. Twee werknemers van het Bredase sloopbedrijf Stolwerk BV vertrekken volgende week met de machine naar Berlijn.

Stolwerk gaf enkele weken geleden met de sloopmachine een demonstratie voor buitenlandse opdrachtgevers, waarbij ook Oostduitsers kwamen opdagen. 'Ze waren onder de indruk van onze sloopmachine met een drukkracht van 1.600 ton', vertelt directeur A. C. Stolwerk trots.

De Duitsers maakten hem duidelijk dat ze zo snel mogelijk van hun muur af willen. 'De levertijd van een dergelijke sloopmachine was de Duitsers te lang, dus waren ze op zoek naar een geschikte huurmachine die de vier meter hoge en een meter dikke betonnen muur kan snijden en verpulveren.'

Volgens Stolwerk is zijn bedrijf uitgekozen omdat het grote ervaring heeft 'met het slopen van zware objecten'.

De komende dagen worden aparte voorzieningen op de sloopmachine aangebracht, waardoor het snijden van het ijzer en het verpulveren van beton in een handeling kan gebeuren. De Duitsers voeren het sloopafval van de Muur zelf af, onder meer voor gebruik in de wegenbouw.

Directeur Stolwerk wil niet zeggen wat de Duitsers betalen voor de sloop van de Muur. Hij wil alleen kwijt dat de Duitsers erop staan dat het karwei in zes weken wordt uitgevoerd. De Duitsers betalen voor een sloopcontract van zes weken. Elke dag uitstel betekent verlies voor Stolwerk.

De directeur gaat deze week zelf in Berlijn poolshoogte nemen, om te beoordelen hoe de Muur zo snel mogelijk kan worden afgebroken. 'Ik weet zeker dat we de Muur binnen zes weken kunnen slopen.'