Rwandese rebellen zijn bereid tot bestand

KAGITUMBA, 23 okt. De opstandelingen van het Rwandees Patriottisch Front (RPF) zijn bereid een staakt-het-vuren in acht te nemen, maar weigeren hun stellingen in het noordoosten van Rwanda op te geven. Dit heeft een woordvoerder van het RPF gisteren bekendgemaakt. President Habyarimana heeft terugtrekking van de rebellen als voorwaarde gesteld voor een staakt-het-vuren van regeringszijde.

De verklaring van het RPF is een reactie op het Akkoord van Mwanza, dat Habyarimana en de Oegandese president Museveni vorige week donderdag in de Tanzaniaanse stad Mwanza opstelden en waarin de voorwaarden voor een bestand zijn vastgelegd. Sinds het akkoord werd gesloten, hebben de rebellen en het regeringsleger nauwelijks meer gevochten.

De besprekingen tussen Museveni en Habyarimana hadden plaats op initiatief van de Belgische premier Martens, die voor de tweede keer binnen een week naar Afrika is gereisd om te pogen een oplossing te vinden voor het Rwandese conflict. Gisteren had hij in Oeganda een ontmoeting met Museveni, morgen spreekt hij op het Tanzaniaanse eiland Zanzibar met de secretaris-generaal van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid.

Het Akkoord van Mwanza behelst een staakt-het-vuren, onderhandelingen tussen de regering en het RPF, de terugkeer van vluchtelingen en een regionale conferentie over Rwanda. Aan deze conferentie zullen behalve Rwanda alle landen deelnemen waar zich Rwandese vluchtelingen bevinden: Burundi, Oeganda, Kenia en Tanzania.

Het vluchtelingenprobleem was volgens de rebellen de belangrijkste reden voor hun inval in Rwanda op 1 oktober. Zij eisen dat alle Rwandese Tutsi's die naar aanleiding van bloedige etnische conflicten in 1959 en 1961 naar het buitenland vluchtten, kunnen terugkeren naar Rwanda. In totaal gaat het zeker om twee miljoen mensen. Met zijn zeven miljoen inwoners is Rwanda nu al een van de dichtst bevolkte staten van Afrika.

Volgens president Habyarimana is terugkeer van de vluchtelingen alleen mogelijk als deze gepaard gaat met economische steun uit het buitenland. Op eigen kracht kan Rwanda niet genoeg voedsel opbrengen, aldus Habyarimana. Het land werd afgelopen winter getroffen door een hongersnood. (AFP)