'Pitbullterrier kan fijne vriend zijn'

ROTTERDAM, 23 okt. Van honden als pitbullterriers kun je niet zomaar zeggen dat ze gevaarlijk zijn, meent prof. dr. J. Bouw, emeritus hoogleraar zootechniek: 'Dan generaliseer je op een onverantwoorde manier. Ook een pitbullterrier kan een heel fijne huisvriend zijn.'

Bouw maakte deel uit van de commissie die minister Braks twee jaar geleden adviseerde over aggressief gedrag van honden. Uit gesprekken die hij toen heeft gevoerd met vertegenwoordigers van politie en justitie concludeert hij dat een verbod op het houden van pitbulls niet uitvoerbaar is. Kritiek heeft Bouw ook op het noemen van rassen als fila brasileiro en dogo argentina door het ministerie van landbouw. Bouw: 'Als je vraagt om een incident te noemen waarbij zo'n hond iemand letsel heeft toegebracht blijft het stil.' Hij schat dat er in Nederland enige honderden fila's zijn en ruim honderd Argentijnse doggen. Bouw: 'Zo'n fila is wel een goede waakhond, maar niet een die dominant aggressief op je afkomt. Dus waar is het idee vandaan gekomen dat die honden gevaarlijk zijn? In de literatuur vind je gruwelverhalen dat die honden drie-, vierhonderd jaar geleden in Zuid-Amerika werden ingezet om Indianen te doden. Die worden dan nu als actueel opgevoerd.'

Van individuele honden is beter vast te stellen of ze gevaarlijk zijn. Over de mogelijkheden van heropvoeding is hij in het geval van honden die zijn geselecteerd om aan te vallen en te vechten zeer pessimistisch. Bij honden die uit angst bijten, zoals bij sommige golden retrievers wel voorkomt, biedt gedragstherapie wel perspectieven, aldus Bouw.

Om systematischer te kunnen vaststellen of een bepaalde hond gevaarlijk is, zijn tests in ontwikkeling. Bij zulke tests wordt de hond aan allerlei prikkels blootgesteld, om te kijken hoe hij reageert en hoe hij aanvalt.