Parijs: nucleaire band met Londen versterken

PARIJS, 23 okt. De Franse premier, Michel Rocard, heeft gisteren opgeroepen tot intensievere samenwerking tussen Frankrijk en Groot-Brittannie op het gebied van de nucleaire defensie. 'Het bestaan van zo'n band tussen onze landen kan van groot belang zijn', aldus Rocard in toespraak voor het Instituut voor Hogere Studies van Nationale Defensie.

Rocard sprak zich indirect uit tegen de ontwikkeling van de omstreden korte-afstandsraket, de Hades. Frankrijk moet volgens hem de voorkeur geven aan wapensystemen die eerder de aanvaller dan buren of bondgenoten zouden treffen. Volgens Rocard mag in Europa het idee niet postvatten dat kernwapens maar bijzaken zijn.

De opmerkingen van de premier maken deel uit van een herbezinning van de Franse regering op haar kernmacht. In april stelde Parijs al aan Groot-Brittannie voor samen te werken aan de ontwikkeling van een nieuwe kernwapen dat door vliegtuigen wordt gelanceerd. De Britse minister van defensie, Tom King, heeft gezegd dat zijn regering nog bekijkt of ze met Frankrijk of met de Verenigde Staten een nieuwe kernwapen zal ontwikkelen.

Volgens berichten in de Franse pers is de regering van plan een haar kernmachtonderdelen wegens bezuinigingen op te heffen. Rocard zei gisteren dat de kernwapens van de Franse marine niet ter discussie staan, maar dat er een debat gaande is over de toekomst van de andere nucleaire eenheden. (AFP/DPA/Reuter)