Nieuwe aanval met mes op joden zorgt voor grimmige sfeer Israel

TEL AVIV, 23 okt. Twee Israelische vrouwelijke militairen zijn vanmorgen in de buurt van de stad Haifa bij een liftplaats voor soldaten door een Palestijn met een mes aangevallen en gewond.

De Palestijn stopte met zijn auto, stapte uit en overviel de twee vrouwen, zo meldde radio Israel. Een van hen liep lichte verwondingen op, de andere is met ernstiger verwondingen in een ziekenhuis opgenomen.

De op de vlucht geslagen Palestijn werd door soldaten en burgers achternagezeten en gewond overgedragen aan de politie. Volgens radio Israel zei hij bij ondervraging de aanslag weloverwogen te hebben uitgevoerd.

De sfeer in Israel blijft intussen uiterst gespannen. Zo verklaart dit nieuwe incident ook waarom mijn groenteman zijn Palestijnse hulp uit Gaza zondag heeft ontslagen. 'Ik zag een onaangename flikkering in zijn ogen', legde hij zijn beslissing uit. 'Het mes waarmee hij de bananentrossen snijdt kan hij evengoed in mijn rug steken.'

Een joodse vrouw uit West-Jeruzalem vertelde: 'Als ik naar mijn werk in een internationale instelling in Oost-Jeruzalem ga, heb ik een naar gevoel. Ik kijk tegenwoordig schichtig achterom of er misschien iemand met een mes achter me aanloopt. Veel mensen, joden en Palestijnen, denken erover om weg te gaan. Het leven wordt verschrikkelijk. Iedere dag die beklemmende angst. Je weet gewoon niet wat je te wachten staat. Zo erg is het in Jeruzalem nog niet geweest', zegt ze.

Politiekringen in Jeruzalem zijn nog somberder gestemd. De dag dat de Palestijnen bij hun volksopstand, de intifadah, in plaats van naar stenen naar vuurwapens grijpen komt razendsnel naderbij, menen ze. 'Het kan iedere dag gebeuren nu.'

Door Jeruzalem loopt langs de 'bewapende stadsgrens' van 5 juni 1967 een nieuwe scheidslijn: die van de haat en angst. Joden mijden het oostelijke stadsdeel angstvallig en als ze wel naar de Klaagmuur gaan, lopen ze het liefst om de stadsmuren heen en niet meer door de islamitische wijken in de oude stad. Palestijnen laten zich vrijwel niet meer in West-Jeruzalem zien uit angst voor aanvallen van joodse heethoofden. Jeruzalem, de stad van de vrede, is de stad van het bloed aan het worden. De visie van de vreedzame, humane burgemeester Teddy Kollek van een verenigd Jeruzalem gaat langzaam maar zeker in rook op. Er lijkt een wonder nodig om te kunnen terugkeren naar vreedzame coexistentie van joden en Palestijnen.

Sinds het bloedbad van 8 oktober bij de Al-Aqsa moskee, toen 21 Palestijnen op deze voor de Islam heilige plaats werden doodgeschoten door de Israelische politie, klinkt de religieus gemotiveerde Palestijnse wraakkreet. 'Allah Akbar' (God is groot) schreeuwde de 19-jarige Palestijn die zondag in West-Jeruzalem drie joden vermoordde. Gedreven door dezelfde emotie vielen later in de Gaza-strook twee Palestijnen op verschillende plaatsen twee Israelische soldaten aan. Een trok een mes, de ander sloeg met een bijl naar de soldaat. De met het mes aangevallen soldaat schoot en verwondde de Palestijn, de Palestijn met de bijl ontsnapte.

De Israelische pers haalt vandaag Israelische veiligheidskringen aan die voorspellen dat de onrust in Jeruzalem en de bezette gebieden tot zeker half november zal duren. Dan komt er een einde aan de door de Palestijnen voor de 21 doden bij de Al-Aqsa moskee in acht genomen rouw van veertig dagen. De directe aanleiding tot de Palestijnse messentrekkerij zijn pamfletten van de Palestijnse organisatie Hamas en het Verenigd leiderschap van de intifadah. Hierin zijn premier Yitzhak Shamir en joden een week lang vogelvrij verklaard uit wraak voor het incident bij de Al-Aqsa moskee.

Ook vandaag heeft de Israelische politie Jeruzalem voor Palestijnen uit de bezette gebieden afgesloten om onlusten tussen joden en Palestijnen te voorkomen. Tweeduizend politieagenten zijn op tientallen 'gevoelige' plaatsen in de stad gestationeerd en houden scherp op wraak beluste aanhangers van de Kach-beweging van rabbijn Meir Kahane in de gaten.

De spanning onder de Palestijnen is zo groot dat een gisteren zich als een bliksemschicht door de bezette gebieden gaand gerucht over de moord op tien Palestijnse arbeiders bij Tel-Aviv tot ernstige onlusten leidde. Daarbij werd volgens Palestijnse bronnen een Palestijn gedood en tientallen gewond.

    • Salomon Bouman